Kehittävän liikunnan tärkein asia on säännöllisyys. Treenaamisesta täytyy tulla osa normaalia arkea ja sille tulee kehittää rutiini. Jatkuva ja tuttu rutiini takaavat säännöllisyyden, joka on tie hyvinvointiin. Ihmisillä on eri aikataulut ja tavoitteet, joten on mahdotonta sanoa suoraan, mikä ajankohta on paras treenata. Tosin tutkimuksista on tullut ilmi, että kehityksessä voi olla pieniä eroja eri treeniaikataulujen takia. Vaikutukset ovat kuitenkin niin pienet, ettei niillä ole käytännössä mitään merkitystä. Tärkeintä on kehittää toimiva rutiini, joka ylläpitää myös intoa liikuntaan. Säännöllisellä rutiinilla treenitkin kulkevat paremmin. Vertailemme tässä artikkelissa aamu- ja iltatreeniä.
Aamutreenien olennaisin hyöty on päivän aloittaminen aktiivisesti. Liikunta tuottaa endorfiinia aivoissa, joka tuo mielihyvän tunteen heti aamusta. Aamutreeni voi tuoda energiaa koko päiväksi ja terveellinen aamupala sen jälkeen voikin taata erittäin produktiivisen päivän. Aamulla treenatessa salikin on usein tyhjä, joten laitteisiin ei tarvitse jonottaa. Aamutreenillä saa myös päivän liikunnan aikaisin pois alta. Iltapäivää suunniteltaessa tehokasta liikuntaa ei enää tarvitse ottaa huomioon. Aamutreeneissä tulee muistaa, että siinä mennään kuntosalille monen tunnin aloillaan olemisen jälkeen. Alkuverryttelyn tulee olla pidempi, kun iltapäivällä treenatessa. Treenaaminen vaatii myös suuren määrän energiaa, joten pieni aamupala esim. ennen salitreeniä on paikallaan.
Siinä missä aamutreenillä on puolensa, on myös iltatreenillä. Liian myöhään ei suositella kuitenkaan treenaamista, sillä sen jälkeen voi olla vaikeaa saada unta. Toki tämäkin on yksilöllistä, ja kaikkea kannattaa kokeilla, jolloin oppii huomaamaan, mikä omalle keholle sopii. Iltapäivällä treenaaminen voi tuntua joillekin tehokkaammalta, koska kroppa on päivän mittaan ravittu hyvin. Aamu-unisille treenaaminen myöhempään voi olla mukavampi ratkaisu, jos aikaisin herääminen ei luonnistu. Illalla treenaamisella saa myös ajatukset pois arjen askareista ja se on hyvä tapa purkaa stressiä. Silloin ei myöskään ole yleensä kiire esimerkiksi töihin. Jos töiden, koulun tai jonkin muun asian takia iskee iltapäiväväsymys, voi treenaaminen myös piristää. Tämän myötä voit saada energiaa loppupäivää varten.
Täytyy kuitenkin muistaa, että kehitys riippuu treenistä, levosta ja ravinnosta. Jos aamulla treenaaminen vaikuttaa negatiivisesti unen määrään, kannattaa ehdottomasti treenata illalla. Sama pätee myös toisinpäin. Tavoitteena on löytää toimiva rutiini, jotta nämä kolme elementtiä ovat tasapainossa.
Liikuntaterveisin, Eelis!