Kuinka aloittaa liikunta?

Liikunnan aloittaminen voi olla usein haasteellista, oli sitten kyse ensi kertaa liikunnan aloittamisesta tai liikunnan pariin palaamisesta tauon jälkeen. Syitä tauolle voi olla monia, kuten kiireinen perhe-arki, epäsäännölliset työajat, pelivuoron loppuminen, loukkaantuminen, sairastuminen, hyötyliikuntamahdollisuuden poisjäänti työmatkoilla etätyön tai esim. muuton vuoksi tai ihan mitä vaan. Yhtä kaikki, muutokset totuttuun liikuntarytmiin voivat aiheuttaa sen, että liikunta arjesta jää pois jopa kokonaan. 

Mistä aloittaa?

Kuinka sitten saada itsensä liikkeelle taas uudestaan? Entä ensi kertaa? Ei ole olemassa mitään yhtä tapaa kaikille, mutta yleensä tärkeintä on, että tarve liikkumiseen lähtee itsestä. Tällöin puhutaan sisäisestä motivaatiosta ja se kannustaa liikkumisessa yleensä parhaiten. On olemassa monia syitä ja kannustimia lähteä liikkeelle ja sellaisia voivat olla esimerkiksi kaverin tai puolison toimesta mukaan houkuttelu, terveydelle välttämätön liikunnan aloittaminen tai loukkaantumisen jälkeinen kuntoutuminen. Myös liikunnan yhteydessä tuleva endorfiinin ja dopamiinin tuottama hyvänolon tunne voi toimia kannustimena, mutta ensin pitää päästä liikkeelle, jotta näistä hormoneista pääsee nauttimaan. 

Näin korona-aikana moni tekee etätyötä ja ajatus liikkumaan lähtemisestä päivän jälkeen saattaa olla todella haastavaa. Koneen ääressä vietetty passiivinen päivä on omiaan lisäämään kynnystä lähteä liikkeelle. Passiivisuus voi siis jäädä niin sanotusti päälle myös työrupeaman jälkeen. Aiemmassa artikkelissamme ”Miten yhdistää työpäiviin riittävästi liikuntaa” kokosimme vinkkejä liikunnan lisäämiseksi työpäiviin. Kun liikuntamahdollisuudet ovat nyt rajattuja, kannattaa etenkin hyödyntää ulkoilumahdollisuuksia, ulkokuntoilupaikkoja ja hyötyliikuntaa esim. kaupassa käynnin yhteydessä.

Mikä olisi minulle sopiva tapa liikkua?

Mitä liikuntaa lähtisi sitten harrastamaan? Liikuntamuotoja ja lajeja on melko lailla loputtomasti, kunhan asiaa lähtee tarkastelemaan laajemmin pelkän kuntosalin tai lenkkeilyn sijaan. Voi liikkua yksin, kahdestaan, nelistään, ryhmässä. Voi liikkua sisällä, ulkona, vedessä, lumella, metsässä, kaupungissa, kentällä, jäällä. Voi liikkua rauhallisesti, venytellen, sykkien, jaksaen, räjähtävästi, itsensä ylittäen, porukassa, kilpaillen tai kauppaan pyörällä polkien. On olemassa henkilökohtaista valmennusta eli personal trainereita alkuun pääsemiseksi. Netistä voi löytää oikeastaan mitä vain liikunnan saralta nettivalmennusten muodossa.

Tärkeää on pysähtyä pohtimaan sitä, mikä voisi saada sinut liikkumaan. Onko sinulla koiraa joka veisi lenkille? Viihdytkö luonnossa, muttei ole tullut mentyä useammin? Voisitko pelata jotakin peliä ja liikkua samalla tai olisiko vesi kannatteleva elementti ja pehmeää liikuntaa nivelille? Oli oma tapa sitten mikä hyvänsä, liikunnat.fi sivusto on perustettu sitä varten, että juuri sinä voit löytää itsellesi sopivan lajin, personal trainerin, nettivalmennuksen, liikuntapaikan tai vaikkapa ulkokuntosalin kartalta. Sivuilta löytyy myös lajiesittelyitä kymmenistä eri lajeista, joista saat apua oman lajisi valintaan. Tällä hetkellä moni liikuntapalvelu on koronan myötä peruttu tai suljettu, mutta edelleen liikkumaan pääsee monipuolisesti ulkoaktiviteeteissa.

Kun liikkumaan on päässyt, oma haasteensa on liikunnan säilyttäminen osana arkea. Turhaa stressiä liikkumattomuudesta on syytä välttää ja kannattaakin keskittyä niihin positiivisiin asioihin, joita liikunta tuo. Liikkumisen aloittaminen voi jännittää. Lihakset kipeytyvät tai loukkaantuminen pelottaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että liikunnan tuomat hyödyt ovat aina suuremmat, kuin siitä aiheutuvat haitat. Liikunnan aloituksessa maltti on valttia, eli pienin askelin aloittamalla pääset mukavaan ja mielekkääseen vauhtiin, ilman pelkoa loukkaantumisesta tai liiallisesta rasituksesta. Minkä askeleen sinä voisit ottaa tänään ja aloittaa matkasi kohti liikunnallisempaa arkea?

Tsemppiä vielä kerran aloitukseen, liikunta on kivaa!

Otto ja Riku

Liikunnat.fi

Lue myös