Lapsiperheen liikunta-arki

Lapsiperheiden arjessa ja varsinkin ruuhkavuosien aikana liikunnan osuus jää helposti taka-alalle. Meillä on perheessä kolme pientä lasta ja olemme pitäneet lasten harrastusmäärät vielä melko vähäisinä ja antaneet heidän kokeilla erilaisia juttuja. Pienestä pitäen olemme kuitenkin vieneet lapsia temppuilemaan ja liikkumaan sekä vapaa-ajan touhuiluna että liikuntaharrastusten parissa.

Yhdessä vai yksin liikkumaan?

Kun lapset ovat vielä pieniä, voi vanhempana lähteä mukaan lapsen liikuntaharrastukseen muutenkin, kuin vain katselemaan tai kannustamaan kentän tai salin reunalle. Lapsille ja aikuisille on paljon eri mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa yhdessä joko ohjatusti tai omatoimisesti.  Olemme käyneet 5-vuotiaan poikani kanssa yhdessä pariakrobatiassa, ja se on ollut ihan parasta! Siinä yhdistyvät samalla sekä laatuaika yhden lapsen kanssa että liikunta meille molemmille. Ja 5-vuotiasta nostellessa pääsevät omatkin lihakset jo töihin! 

Toinen hyvä tapa päästä liikkumaan, on varata itselleen kalenterista aika liikunnalle ja sovittaa niinä päivinä muu elämä liikunnan ympärille. Koko perhe tottuu nopeasti tiettyihin rutiineihin arjessa, myös vanhemman liikuntaharrastukseen.  Sinun tarvitsee enää vain löytää oma sisäinen motivaatiosi.

Sopeudu aikaan

Lasten kasvaessa yhteisten ohjattujen liikuntamahdollisuuksien määrä vähenee, sillä suurin osa ohjatuista lapsi-vanhempi liikunnoista on 0-6-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Jos tarjontaa ei sinun perheellesi ole, niin silloin omatoimisen yhteisen liikunnan merkitys korostuu ja siinäkin voitte hyödyntää ohjauksissa opittuja asioita. Ja aina käy lopulta niin, että lapset ovat lopulta niin isoja, että he kulkevat milloin missäkin ja vanhempi voi palata liikunta-aikaan ennen lapsia. Voihan olla, että et ole koskaan aiemmin liikuntaa harrastanut, mutta lapsesi antaa sinulle mahdollisuuden kokea jotain uutta ja ihmeellistä myös liikunnan alueella. Tätä voit vanhempana hyödyntää omassa liikkumisessa, myös aikana yhteisten liikuntahetkien jälkeen.

Yritä sopeuttaa siis liikkumistasi jokaisen elämänvaiheen mukaan ja eksy välillä jopa uusille liikunta-alueille, vaikka yhdessä oman lapsen kanssa.

Näillä kolmella asialla pääset jo pitkälle

1. Löydä oman alueesi palveluntarjoajat ja lähde ohjatusti liikkumaan yhdessä lapsesi kanssa. Tässä sinua auttaa liikunnat.fi

2. Mieti yhdessä lapsesi kanssa teitä molempia kiinnostava liikuntamuoto.

3. Varaa aika kalenterista liikunnalle, joko yksin tai yhdessä.

Liikuntaterveisin Otto

liikunnat.fi

Lue myös