Unen merkitys

Monesti väsyneen olon ajatellaan johtuvan arjen hektisyydestä, mutta todellisuudessa syy voi löytyä huonoista yöunista. Yksikin huonosti nukuttu yö saattaa pilata koko viikon. Unirytmi muuttuu radikaalisti, eivätkä päiväunet korvaa univelkaa eli puuttuvia yöunia.

Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin 7-9 tuntia laadukasta unta yössä, joista 2 tuntia on rem-unta eli niin sanottua syvää unta. Lasten ja nuorten unentarve on noin 9-11 laadukasta tuntia unta.

Jatkuva unen puute kasvattaa terveysriskejä. Yleisimmät unenpuutteesta aiheutuvat terveyshaitat ovat väsymys, ylipainoisuus, aineenvaihduntahäiriöt ja palautumattomuus. Pitkäaikainen unenpuute saattaa johtaa jopa aikuistyypin diabetekseen tai masennukseen.

Monella esiintyy ajoittain nukahtamisen ja yöunien kanssa ongelmia. Ennen nukkumaanmenoa kannattaakin jättää hyvissä ajoin pelikonsolit ja puhelimet pois. Iltaisin kannattaa myös rauhoittua muutama tunti ennen nukkumaanmenoa. Monet pitävätkin kiinni iltarutiineistaan ja rauhoittuvat lukemaan kirjaa ennen nukkumaan menoa.

Erilaisia kofeiinipitoisia juotavia kuten kahvia ja energiajuomia ei kannata nauttia ennen nukkumaanmenoa. Myös alkoholin käyttö sotkee yöunien laatua sekä unirytmiä. Kuitenkaan kofeiinipitoisten juotavien ja alkoholin kohtuullinen käyttö ei tuhoa yöunia.

Aamuisin kannattaa herätä lähes samaan aikaan, eikä venyttää yöuniaan radikaalisti viikonloppuisin. Päivisin kannattaa viettää aikaa myös hieman ulkoilmassa ja liikunnan parissa.

Vielä kertaukseksi 6 tapaa unen laadun parantamiseksi:

  1. Säännöllinen unirytmi. Pyri heräämään ja mennä nukkumaan samoihin aikoihin.
  2. Älä käytä älylaitteita ennen nukkumaan menoa, vaan esimerkiksi lue kirjaa.
  3. Älä juo kahvia tai energiajuomia ennen nukkumaanmenoa.
  4. Pidä kiinni rutiineista. Pyri aina tekemään iltatoimet.
  5. Muista käyttää alkoholia kohtuudella. Liiallinen alkoholin käyttö sotkee yöunien laatua.
  6. Muista käydä ulkoilemassa ja urheilemassa. Jo puoli tuntia päivässä tekee ihmeitä.

Lue myös