Miten yhdistää työpäiviin riittävästi liikuntaa?

Tänä päivänä elämämme pyörii hyvin pitkälti työnteon ympärillä ja sen merkitys elämässämme on suuri. Ruumiillisen työn tekeminen on vähentynyt ja monet tekevät työtä tietokoneen äärellä. Usein raskaan työpäivän jälkeen tulee mentyä sohvalle makaamaan, minkä jälkeen kynnys lähteä liikkumaan kasvaa, vaikka kehon tarve liikunnalle olisi suuri. Vuosien kuluessa liikkumattomuuden seuraukset alkavat näkyä. Miten ihmiset saisivat yhdistettyä liikunnan omaan arkeensa ja erityisesti työpäiviinsä? 

Hyötyliikunta avainasemassa 

Suositusten mukaan ihmisen tulisi liikkua päivässä noin 2 tuntia 30 minuuttia reippaasti tai 1 tunti 15 minuuttia rasittavasti. Yleensä työaika on noin 8-10 tuntia päivässä. Tämän lisäksi päivään täytyy saada mahtumaan vielä muitakin hoidettavia asioita. Erityisesti lapsiperheiden arki on nykypäivänä kiireistä ja vanhemmat käyttävät oman vapaa-aikansa herkästi löhöilyyn liikkumisen sijasta. Jos liikuntaa ei ole mahdollista harrastaa työpäivän jälkeen, sitä olisi hyvä sisällyttää työpäivään arki- eli hyötyliikunnan muodossa. 

Irina Björkman käsittelee ET-lehdessä 18.4.2018 julkaistussa artikkelissa “Hyötyliikunta pitää terveenä – näin teet fiksuja valintoja arjessasi” hyötyliikunnan tuomia terveyshyötyjä ja sitä, miten saada lisättyä hyötyliikuntaa omaan arkeesi. Artikkelin mukaan työmatkan taittaminen esimerkiksi kävellen tai polkupyörällä on todella hyvä keino lisätä liikuntaa työpäivään. Artikkelissa kerrotaan myös, että pyörällä työmatkansa taittavat sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin tai syöpään 40-50% epätodennäköisemmin, kuin autolla tai bussilla työmatkansa kulkevat. Hyötyliikunnalla on siis todella paljon terveyshyötyjä.

Liikunnan lisääminen lähtee omasta päätöksestä 

Liikunnan lisääminen omaan arkeen on hyvin pitkälti sisäisestä motivaatiosta kiinni, sillä muut eivät siihen voi pakottaa. Kun omat tavoitteet on asetettu, on niistä pidettävä kurinalaisesti kiinni. Jos asetat itsellesi tavoitteeksi kävellä joka päivä työpaikan rappuset ylös, niin ne se pitää myös toteuttaa! Muista, että lintsattu liikuntasuoritus on sinulta itseltäsi pois, joten huijaat vain itseäsi. Kannattaa kuitenkin aloittaa pienin askelin, esim. kävelemällä rappuset hissillä menemisen sijaan tai pyöräilemällä töihin.  

Yritykset ja työnantajat voivat edesauttaa liikkumista 

Työnantajat ja yritykset voivat lisätä työntekijöiden liikkumista työpäivän aikana. Työpaikalla esim. tulostimet tai muut yleisessä käytössä olevat laitteet voidaan sijoittaa siten, että ihmiset saavat liikettä työpäivän aikana. Lisäksi yritykset tai työpaikat voivat tarjota ihmisille säädettäviä pöytiä, jolloin istumista työpäivän aikana voidaan välttää. Kun työntekijät pysyvät energisinä työpäivän ajan, myös työnteko sujuu paremmin! 

Mistä löytää liikuntaa omaan arkeen? 

Mieleisen liikuntamuodon tai harrastuksen löytäminen omaan arkeen ei aina ole helppoa. Kaverilta tai tuttavalta kysymisen lisäksi voi tutustua uuteen liikuntasivustoon www.liikunnat.fi, joka tarjoaa kattavasti tietoa noin 50 eri lajista ja niiden kustannuksista. Lisäksi sivustolta löytyy satoja eri liikuntapalveluita, kursseja ja valmennuksia, joten jokainen löytää varmasti kyseiseltä sivustolta mieleisen liikuntamuodon tai -harrastuksen! 

Liikuntaterveisin, liikunnat.fi – tiimi 

Lähteet: https://yle.fi/uutiset/3-10147436 

https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/hyotyliikunta-pitaa-terveena-nain-teet-fiksuja-valintoja-arjessasi

Lue myös