Liikuntaharrastuksen aloittaminen voi tuntua alkuun vaikealta ajatukselta, mikäli liikuntaa ei ole tullut ennen juurikaan harrastettua, tai edellisestä kerrasta on kulunut jo reilusti aikaa. Muutaman liikunnan nyrkkisäännön kertaaminen aloituksen kynnyksellä nostaa liikunnan aloittamisen mielekkyyttä ja auttaa kasvattamaan polkua kohti elämäntapamuutosta.
”Tiedän, että pitäisi liikkua.” Tämä lause kuullaan usein työpaikan kahvikeskusteluissa tai silloin, kun vanhat kivut ja kiputilat nousevat jälleen muistuttamaan olemassaolostaan. Olo voi tuntua siltä, että normaaleista työ askareista selviytyminen tuntuu entistä raskaammalta tai arki ei suju enää yhtä kovin kevyesti. Tämä lause ääneen lausuttuna ei usein kuitenkaan johda muutokseen. Miten siis saada muutos käyntiin?
Miksi liikkua?
Tiedämme, että liikunta on hyväksi, ja sen yleiset terveysvaikutukset tunnetaan. Mikäli haluamme kuitenkin muutosta nykyiseen, tulee pohtia terveyden merkitystä henkilökohtaisemmasta näkökulmasta ja pukea hyödyt konkreettisemmiksi. Siten tavoitteeseen sitoutuminen ja liikkeelle lähteminen helpottuu ja liikkeellä pysyminen motivoi. Pohdintaa voi tehdä esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä: Miksi minun pitäisi liikkua, mikä silloin elämässäni olisi erityisesti paremmin? Mitä se mahdollistaisi, jos pääsisin esimerkiksi paremmin kyykkyyn tai jaksaisin liikkua yhtäjaksoisesti pidempään kuin tällä hetkellä? Entä mitä, jos en nyt aloita, millaisessa kunnossa olen kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä? Vastaukset kysymyksiin auttavat alkuun, ja niihin voi palata myös takaisin matkan varrella. Kyse on konkreettisen ja henkilökohtaisen syyn löytämisestä liikuntaa kohtaan, johon tulisi löytyä ainakin jonkinlainen vastaus jokaiselta.
Pienin askelin alkuun
Ensi askeleilla ja ensimmäisillä liikunta hetkillä kannattaa alkuun kiinnittää huomiota pieniin voittoihin ja nauttia niistä yksi kerrallaan. Jos esimerkiksi kuntosalille lähteminen tuntuu vaikealta ajatukselta, voi ensimmäisellä kerralla vain käydä kuntosalin vastaanoton ovilla. Sitä seuraavalla kerralla voi käydä ohjatulla tutustumiskierroksella nähdäksesi millainen ilmapiiri salilla on. Kolmannella kerralla voi kokeilla jo 10 minuutin lämmittelyä haluamallaan laitteella itsenäisesti tai tehdä yhden sarjan esimerkiksi kolmea eri valitsemaasi liikettä. Hahmota mielessäsi, että mikäli olet ylittänyt jonkin kynnyksen, se on jo iso voitto. Liikkeelle on helpompi päästä pienin askelin ja pienet askeleet johtavat suurempiin tekoihin.
Toinen merkittävä asia alussa on muistaa, että pienin vaikuttava annos liikuntaa jolla saadaan muutosta aikaan, on usein pienempi kuin oletusarvo. Useimmiten pitkän liikkumattomuuden ajanjakson jälkeen 15–20 minuutin tehokas kävely metsäpolulla on riittävä ärsyke keholle nostattamaan kuntoa tai voimailussa yksi sarja kerran viikkoon kuntosalilla voi antaa riittävän signaalin keholle nostattamaan voimatasoja. Seuraavalla kerralla 25 minuutin kävely tai kahden sarjan tekeminen on selkeä progressio eli nousujohteinen ja kehittävä harjoituskäyrä, jonka myötä kunto kehittyy. Treenaaminen ei siis edellytä sitä, että kuntosalilla ollaan koko ajan, todella pitkään, tai mennään aina uupumukseen saakka. Alkuun muistisääntö “useammin, mutta vähemmän” on hyvä tapa totuttaa keho uuteen ärsykkeeseen.
Elämään kuuluu ajanjaksoja, joissa on joskus helpompaa ja joskus vaikeampaa. Niin elämässä kuin liikuntaharrastuksessa se hyväksytään osaksi elämää ja kehittymistä. Kannattaa siis matkan varrella muistaa välttää suuria ehdottomuuksia niin omassa toiminnassa. Jos ja kun joskus treeni jää väliin, niin se tulee hyväksyä ilman omantunnon tuskia, ja jatkaa siitä seuraavalla kerralla, mihin viimeksi jäi.
Löydä oma liikuntalaji
On tärkeää myös hahmottaa liikunnan suhteen, että ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa liikkua, vaan olennaista on oppia tuntemaan itsensä ja löytää liikuntaa mikä on riittävän mielekästä itselleen. Riittävän mielekäs liikuntaharrastus tuo sopivasti haastetta ja mielekästä oloa, kun taas liian korkean kynnyksen omaava laji tai harrastus voi lannistaa ja laskea motivaatiota. Alkuun kannattaa suosia niitä liikuntalajeja, joihin koet omaavasi pienemmän kynnyksen ja myöhemmin kokeilla myös niitä lajeja, jotka ennen ovat saattaneet tuntua ajatuksen tasolla ahdistavalta tai vaikealta. Tärkeintä on aina kokeilla, ennen kuin tekee päätöksen jatkosta.
Kokeile siis avoimin mielin ja hyödynnä myös liikunnat.fi sivuston kesän aikana julkaistavaa liikunnan ilmoitustaulua, jossa voit pyytää liikunnantarjoajilta ehdotuksia ja tarjouksia sinulle sopivista lajeista tai etsi oma lähin ulkoliikuntapaikkasi kartalta ja lähde liikkeelle saman tien!
Mukavia liikuntahetkiä,
Riku, Liikunnat.fi