TEMPPUILU

Temppuilu on pääsääntöisesti lapsille tarjolla olevaa ohjattua liikuntaa, jossa liikkuminen tapahtuu omaa kroppaa ja mieltä haastaen. Lasten kanssa leikin ja seikkailun kautta tapahtuva liikunta harjoittaa voimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota, keskittymistä, oman vartalon hahmottamista ja uskallusta viedä omaa temppuilutaitotasoa aina hitusen korkeammalle. Temppuilut toteutetaan iän ja taitotason mukaisissa ryhmissä yritysten ja seurojen järjestämissä tiloissa.

Välineinä ja ympäristönä käytetään paljolti telinevoimistelusta tuttua välineistöä sekä trampoliineja, köysiä ja eri tasoisia alustoja. Eri ryhmissä harjoitellaan vahvemmin eri temppuilun osa-alueita, esim. trampoliinivoimistelua, telinevoimistelua tai parkouria. Temppuilu on hyvin suosittua, eikä ihme, sillä se kehittää niin monipuolisesti lasten liikunnallisia taitoja. Ihan pienimpien lasten kanssa omat vanhemmat lähtevät lasten kanssa mukaan temppuilutunneille auttamaan ja ohjaamaan.

Kenelle soveltuu?

Temppuilu sopii oikeastaan kaikille, sillä on tempuissa käytetään kaikkia vartalon osia. Temppuilu ei ole pelkästään lapsille, vaikka lapset luonnollisemmin ja rohkeammin uusia taitoja kehittävätkin. Joillakin palveluntarjoajilla onkin ohjattua temppuilua myös aikuisille. Aikuiset pääsevät mukaan myös pienten lasten kanssa lapsi-aikuinen ryhmissä.

Kustannukset?

Temppuilussa ainoa kustannus on oikeastaan harrastusmaksu. Varusteiksi käyvät liikuntaan sopivat vaatteet, avojalat ja juomapullo. Ryhmien hinnat vaihtelevat palveluntarjoajien kesken. Halvimmillaan syys- tai kevätkausi kustantaa vajaa 100 € ja kalleimmillaan lähemmäs 250 € per kausi. Jokaisen ryhmäläisen täytyy huolehtia omista vakuutuksista, sillä se ei kuulu ryhmän hintaan.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Yksi ryhmä kokoontuu aina kerran viikossa ja tunti kestää yleensä 45-60 min. Toki lapsen voi ilmoittaa useampaan ryhmään, sillä eri ryhmissä painotetaan erilaisia temppuilumuotoja. Harjoittelu painottuu syys- ja kevätkausiin, mutta kesäisinkin saattaa olla toimintaa tarjolla.

Hyvät puolet

  • Kehittää monipuolisesti vartalon eri osa-alueita
  • Lisää luottamusta ja tuntemusta omaa kroppaa kohtaan
  • Tarjoaa mahdollisuuksia ylittää omia pelkoja
  • Vie välillä leikin kautta kehittämään omia epämukavuusalueita
  • Antaa onnistumisen kokemuksia

Huonot puolet

  • Jos ryhmät ovat isoja, ei lapsi ehdi välttämättä saada tunnin aikana tarpeeksi ohjausta
  • Välillä temppuradoilla tulee ruuhkaa ja jonottelua
  • Aina temppuillessa on jonkinlainen loukkaantumisriski läsnä

Matala kynnys

Temppuiluun on helppo lähteä mukaan ja taidot kehittyvät tekemisen myötä. Jokaiselle löytyy sopivan tasoisia ryhmiä ja toisilla palveluntarjoajilla on tarjolla ryhmiä myös lapsille joilla on erityistarpeita tai liikuntarajoitteita. Kannattaa kuitenkin olla mukana kauden alusta asti, sillä uusia asioita opitaan aiemmin opittuja taitoja hyödyntäen.

Lajin toimijat Suomessa

Suomessa temppuilua tarjoavat ihan temppuiluun erikoistuneet yritykset, voimisteluseurat, aktiviteettipuistot ja erilaiset yhdistykset ja järjestöt. Monipuolisinta tarjonta on nimenomaan temppuiluun erikoistuneilla yrityksillä. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tarjontaa on moneen lähtöön ja silloin kannattaa löytää itselleen sopiva temppuilupaikka liikunnat.fi sivuston kautta.

Tästä löydät itsellesi sopivan temppuiluryhmän!

Lue myös