PARKOUR

Parkour on liikuntalaji, joka on saanut alkunsa Ranskassa 1980-luvulla. Yhdeksän nuorta miestä harjoitti lajia vain ryhmässään, mutta pian uutiset kiinnostuivat nuorten toimista ja laji sai nimen parkour. Lajin ideana on päästä mahdollisimman nopeasti ja sulavasti paikasta toiseen, keksimällä yleensä oikoreittejä. Lajissa ympäristöllä on iso rooli, koska sen esteitä ja rakenteita käytetään hyödyksi. Tavallisesti esteiden yli tai ohi joko hypätään tai liu’utaan mahdollisimman sulavasti. Tavallisia esteitä parkourissa ovat esimerkiksi, kaiteet, katot, puut, rappuset sekä penkit. Paikkaa, jossa on hyviä esteitä kutsutaan ”spotiksi”. Voltit ja muut temput ovat myös yleinen näky parkourissa.

Kenelle soveltuu?

Parkour vaatii koordinaatiokykyä, atleettisuutta, liikkuvuutta ja kestävyyttä. Koska parkour on fyysisesti vaativa laji, urheilutausta on ehdottomasti plussaa. Lajin voi kuitenkin aloittaa lähes kaikki. Netti on täynnä opetusvideoita ja lajin voi aloittaa vaikka lenkkeilyllä! Parkourin voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Harrasta omien kykyjesi mukaan!

Kustannukset?

Parkour on täysin ilmainen harrastus. Sitä voit harrastaa vaikka omalla takapihallasi. Saatat haluta hyvät juoksukengät, joissa on hyvä pito, tasainen pohja ja tuntuma alustaan. Voit halutessasi myös osallistua parkourkursseille. Hinta on tunneista ja iästä riippuva. Kausimaksu on noin 100 – 200 €.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Yleensä parkouria harrastetaan yhteisöllisesti kaveriporukassa. Yhteisten harjoituskertojen pituus saattaa vaihdella aina tunnista kokonaiseen päivään tai intensiiviseen harrastusviikonloppuun. Parkourissa pyritään pehmeään ja sujuvaan liikehdintään, jonka vuoksi oikein tehtynä parkour ei kuormita liiaksi niveliä tai muita tukirakenteita. Parkour on monipuolista liikkumista erilaisia ympäristöjä ja pintoja hyödyntäen, joten se kuormittaa ja kehittää kehoa tasaisesti. Parkouria voit siten huoletta harrastaa useita kertoja viikossa ilman pelkoa siitä, että harjoittelu olisi liian yksipuolista tai aiheuttaisi rasitusvammoja.

Hyvät puolet

  • Kehittää kuntoa, lihasvoimaa,koordinaatiokykyä ja tasapainoa
  • Voit harrastaa oman aikataulun mukaan
  • Paljon ulkoilua
  • On olemassa erilaisia ryhmiä, joiden kanssa voit mennä parkouraamaan

Huonot puolet

  • Loukkaantumisriski
  • Kelistä riippuva
  • Ei niin suosittu laji

Matala kynnys

Kengät jalkaan ja ulos kokeilemaan! Harjoittelua voi aloittaa pienillä ja helpoilla liikkeillä matalilla korkeuksilla.

Laji maailmalla

Parkourin suosio on kasvanut maailmalla tasaisesti 1980-luvun jälkeen. Lähes jokainen tietää, mistä parkourissa on kyse, mutta aktiivisia harrastajia ei ole huimia määriä. Parkoursaleja kuitenkin perustetaan yhä enemmän.

Lajin toimijat Suomessa

Suomessa parkourin kattojärjestö on Suomen Parkour ry, joka ei itse järjestä leirejä ja kursseja, vaan heidän jäsenjärjestönsä. Suurissa parkourtapahtumissa, kuten Supreme Parkour Armageddonissa jaetaan oppeja, harjoitusmenetelmiä, elämyksiä, tietoa ja saadaan uusia ystäviä niin muista suomalaisista, kuin muidenkin muiden maiden parkourharrastajista.

Tästä pääset parkourin pariin!

Lue myös