NYRKKEILY

Nyrkkeily on atleettinen, vaativa sekä nopea laji, jonka juuret juontavat antiikin Kreikkaan. Siihen aikaan nyrkkeilyn erät eivät kuuluneet lajiin, vaan ottelu loppui kun toinen osapuoli ei enää kyennyt jatkamaan. Nykyaikainen nyrkkeily sai kuitenkin alkunsa 1700-luvulla Englannissa. Lajista on sen jälkeen muodostunut erittäin yleinen, kaikkien tiedossa oleva kamppailulaji. Nyrkkeilyssä kaksi ihmistä ottelee ympyröidyssä kehässä ja yrittää saada vastustajaansa mahdollisimman paljon osumia hanskojen peittämillä nyrkeillään. Ottelun voittaja ratkeaa pisteillä, tyrmäyksellä tai kun ottelija ei pysty/saa enää otella, tosin tähänkin liittyy hieman poikkeuksia.

Kenelle soveltuu?

Nyrkkeily on nopeatempoinen ja kuntoa kohottava laji, jota monet harrastavat myös ihan kuntoilun vuoksi. Nyrkkeilyn ikäraja vaihtelee seurojen mukaan noin 8-12 välillä. Yläikärajaa ei kuntonyrkkeilyssä ole, mutta kilpanyrkkeilyn yläikäraja on 40 vuotta. Nyrkkeilyä voi harrastaa yleensä peruskunnosta huolimatta, mutta monille tulee yllätyksenä lajin rankkuus. Lajin harjoitukset voivat olla erittäin fyysisiä, mutta niihinkin lopulta tottuu. Kilpanyrkkeily vaatii jonkun verran rohkeutta, mutta nyrkkeilyä voi harrastaa myös kilpailematta. Laji on kuitenkin terveellistä urheilua ja auttaa varsinkin hartia-ja niskakivuissa.

Kustannukset?

Nyrkkeilyn kustannukset koostuvat kausimaksuista, lisensseistä sekä vakuutuksista. Kausimaksut riippuvat iästä, paikasta ja tasosta. Kilpanyrkkeily on tietysti kalliimpaa kuin harrastenyrkkeily. Nyrkkeilyä voi harrastaa useassa paikassa myös kertamaksuilla, joka on yleensä noin kympin. Perusharrastamiseen et tarvitse mitään erityisiä varusteita, normaalit urheiluvaatteet riittävät. Kuntonyrkkeilyn kausimaksu voi 10-15 vuotiaalle olla noin 150 euroa. Aikuisille se on taas 250 euron paikkeilla. Monilla seuroilla on myös mahdollista ostaa vaikkapa 10 harjoituksen kortin, joka voi maksaa noin 35 euroa.

Kuntonyrkkeilylisenssi maksaa aikuiselle 10 euroa. Kilpanyrkkeilyä harrrastavalle se on 40 euroa. Vakuutus riippuu myöskin tasosta. Nuorelle (syntynyt 2002 tai myöhemmin) kuntonyrkkeilyvakuutus on 14 euroa ja olympianyrkkeily vakuutus on 76 euroa. Aikuisille kuntonyrkkeilyvakuutus on 20 euroa ja olympianyrkkeilyvakuutus 199 euroa.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Nyrkkeilyharjoitusten määrä riippuu tietysti iästä ja tasosta. Kuntonyrkkeilyä voi harrastaa vaikka 2-3 kertaa viikossa, kun taas kilpailijat harrastavat jopa 7-9 kertaa viikossa. Kilpailijan tulisi harjoitella yhteensä noin 19 tuntia viikossa. Nyrkkeilyssä on monia eri harrastusvaihtoehtoja, jossa voit itse päättää tavoitteletko kilpailemista vai pelkästään kuntoilua. Aloittelijan kannattaa edetä rauhallisesti harjoitusten määrässä, sillä nyrkkeily kuitenkin on vaativa laji.

Hyvät puolet

  • Suhteellisen edullinen
  • Kehittää kuntoa
  • Auttaa hartia-ja niskakipuihin
  • Hyvät harrastusmahdollisuudet
  • Monipuolinen laji

Huonot puolet

  • Kilpanyrkkeilyssä loukkaantumismahdollisuus
  • Harjoitukset sisätiloissa

Matala kynnys

Nyrkkeily on helppo laji aloittaa, sillä se ei vaadi mitään kalliita varusteita. Seuralta kannattaa kysyä saako nyrkkeilyä tulla kokeilemaan vaikka pari kertaa, ja sen jälkeen voi tehdä päätöksen. Jos laji yhtään kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä seuroihin!

Laji maailmalla

Nyrkkeily on erittäin tunnettu laji maailmalla, ja se on mukana muun muassa olympialaisissa. Nyrkkeily jaetaan yleensä ammattilais- ja amatöörinyrkkeilyyn, joista molemmista löytyy erilaisia järjestöjä. Floyd Mayweather Jr Muhammad Ali ovat yhdet maailman kuuluisimmista nyrkkeilijöistä.

Lajin toimijat Suomessa

Suomen kattojärjestönä toimii nyrkkeilyssä Suomen nyrkkeilyliitto Ry. Se on perustettu vuonna 1923, ja on siitä lähtien ajanut lajiin ihmisiä. Heidän kautta voi osallistua muun muassa kilpailuihin sekä leireille. Suomessa on myös hyvät harrastuspuitteet nyrkkeilylle, sillä sitä voi harrastaa monessa kunnassa.

Tästä pääset nyrkkeilemään!

Lue myös