LENTOPALLO

Taitoa ja taktiikkaa vaativa lentopallo on vauhdikas joukkuelaji, jossa kaksi kuuden hengen joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan. Lentopallo on varsin yksinkertainen laji, sillä pelin tarkoituksena on lyödä pallo pelikentän keskellä olevan verkon toiselle puolelle. Vastustajajoukkue yrittää estää palloa koskemasta pelikenttään ja palauttaa pallon toiselle joukkueelle. Lentopallossa joukkueilta vaaditaankin hyvää yhteishenkeä ja joukkuepeliä. Lentopallon alkuperämaa on Yhdysvallat, jossa liikunnanopettaja William Morgan kehitti lajin vuonna 1895 ja ensimmäinen virallinen lentopallo-ottelu pelattiin seuraavana vuonna.

Kenelle soveltuu?

Lentopallossa iällä tai sukupuolella ei ole merkitystä, sillä laji on jakautunut tasaisesti miesten ja naisten kesken. Joukkuelajeissa luonnollisesti pelaajalta vaaditaan joukkuehenkeä ja sosiaalisia taitoja, mutta niissäkin voi aina kehittyä. Lentopallossa tekniikalla on voimaa suurempi merkitys ja se korostuu erityisesti pallon lyömisessä, joten voimalla ei suurta merkitystä lajissa ole. Lentopalloa voi harrastaa monella eri tasolla omien taitojen mukaan. Lentopallossa onkin tärkeää, että muut pelikaverit ovat saman tasoisia muiden kanssa. Liikuntarajoitteisuuskaan ei ole este, sillä monilla seuroilla on tarjolla liikuntarajoitteisille erilaisia lentopalloilumahdollisuuksia!

Kustannukset?

Lentopallo on varsin edullinen harrastus muihin joukkuelajeihin verrattuna. Varusteita ei lentopallossa juurikaan tarvita, sillä tavallisilla liikuntavaatteilla pääsee mainiosti alkuun. Kengillä on suuri merkitys lentopallossa, koska liikettä pelin aikana tulee runsaasti. Lentopalloon sopivat kengät maksavat 50-200 € ja kengät kestävät useita kausia. Kausimaksut liikkuvat 50 eurosta aina 600 euroon saakka. Luonnollisesti hintaan vaikuttavat harrastajan ikä, paikkakunta ja taso. Lentopallon edullisuus ei jää ainoastaan kausimaksuihin, vaan myös lisenssit ja vakuutukset ovat edullisia. Vakuutusten ja lisenssien hinnat ovat 10-250 € harrastajan iästä, paikkakunnasta ja tasosta riippuen. Kokonaisuudessaan lentopallo on todella edullinen joukkuelaji, eikä suuria alkukustannuksia tai erilaisia kustannusyllätyksiä tule!

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Lentopallossa on tarjolla sekä harraste-, että kilpaseuroja, joten jokainen löytää varmasti itselleen sopivan tason. Kilpailuhenkisimmissä joukkueissa harjoitellaan luonnollisesti harrasteseuroja enemmän, mutta molemmissa pelivuoro kestää yleensä tunnin. Pääasiassa lentopalloa harrastetaan seuroissa, mutta myös omia pelivuoroja voi itselleen eri paikoista varata.

Hyvät puolet

  • Joukkuelaji
  • Edullinen harrastus
  • Kehittää monipuolisesti
  • Isoilla paikkakunnilla hyvät mahdollisuudet
  • Kehittää kuntoa

Huonot puolet

  • Pääasiassa sisätiloissa pelattava laji
  • Pienillä paikkakunnilla voi olla heikot harrastusmahdollisuudet

Matala kynnys

Lentopallon voi aloittaa käytännössä minkä ikäisenä tahansa, mutta laji on helpompi omaksua nuorena. Tekniikkaa tai erityisen hyvää kuntoa ei ennen harrastuksen aloittamista tarvitse osata, sillä esimerkiksi tekniikat opetetaan lentopallokursseilla. Isoilla paikkakunnilla on hyviä mahdollisuuksia varata vuoroja lentopallokentiltä, joihin voi mennä pienellä porukalla harjoittelemaan pelaamista. Luonnollisesti tekemällä oppii, joten kannattaa rohkeasti mennä kokeilemaan lentopalloa!

Laji maailmalla

Lentopallo on maailmalla todella suosittua, sillä laji on olympiakomitean tunnustamista lajeista kaikkein laajimmalle levinnyt. Vuonna 1947 perustettu FIVB eli kansainvälinen lentopalloliitto toimii lentopallon kansainvälisenä kattojärjestönä ja se vastaa muun muassa MM-kilpailuiden ja lentopallon Maailmancupin järjestämisestä.

Lajin toimijat Suomessa

1920-luvun lopussa Suomeen rantautunut lentopallo on Suomessa kohtalaisen suosittu urheilulaji. Rekisteröityjä pelaajia on Suomessa noin 11 500 ja lentopalloliittoon kuuluu noin 400 jäsenseuraa. Suomessa lentopallon korkein sarjataso on lentopallon mestaruusliiga.

Tästä pääset lentopallokentille!

Lue myös