KÄSIPALLO

Käsipallo on todella nopeatempoinen ja fyysisyyttä vaativa peli. Käsipallo on muunneltu versio jo antiikista lähtöisin olevasta lajista ”urania”. Lajilla voidaan sanoa siis olevan pitkät perinteet, mutta täytyy kuitenkin muistaa että peliä alettiin tosissaan pelata vasta 1920-luvulla. Käsipallossa pyritään kuljettamalla ja heittämällä palloa tekemään maaleja toisen joukkueen maaliin sekä estää toista joukkuetta tekemästä maaleja omaan päähän.

Peliä pelataan 7v7 muodolla, johon sisältyy myös maalivahdit. Lajissa on siis seitsemän pelipaikkaa, joista varmasti jokin sopii myös sinulle. Mikäli mietit aloittaa käsipallon, on sinun hyvä ottaa selvää pelipaikoista. Joillakin pelipaikoilla kontakti on yleisempää, kun toisella pelipaikalla taas vikkelyys ja nopeus ovat avaintekijöitä.

Kenelle soveltuu?

Lajin aloittamisen suhteen käsipallossa ei vaadita pelaajalta mitään erityisiä kriteerejä. Laji on siis todella suopea eri kehontyypeille. On silti hyvä muistaa, että mikäli nopeatempoisissa lajeissa haluaa olla hyvä, tulee pelaajalla olla hyvä peruskunto, nopeutta sekä räjähtävyyttä. Fyysisistä ominaisuuksista poiketen myös peliäly on tärkeä osa käsipalloa. Jos mietit lajin aloittamista, ei tarvitse murehtia siitä, etteikö sinulla olisi peliälyä. Peliäly kehittyy vain lajia pelatessa, eikä kenelläkään ole sitä luonnostaan, joten siitä ei tarvitse murehtia.

Lajia aloittaessa on hyvä tietää, että käsipallosta aiheutuvat kustannukset eivät ole kovinkaan suuret. Peli on kokonaisuudessaan suhteellisen yksinkertainen, joten se sopii lähes kaikille. Liikuntarajoitteisille käsipallo on ehkä hieman vaikea harrastettava, mutta lajia pystyy kuitenkin aika usein soveltamaan jokaiselle mahdolliseksi.

Kustannukset?

Kustannukset koostuvat suurimmalta osin kausimaksuista, lisensseistä ja varusteista. Kausimaksut ovat miltei samat kuin esimerkiksi koripallossa, eli noin 500-200 € kaudessa paikkakunnasta ja iästä riippuen. Lisenssit ovat noin 50-70 € erikseen ostettuina ja varusteet koostuvat lähinnä kengistä ja pallosta, joiden hinnat vaihtelevat 20-150 € välillä. Mikäli käsipallovarusteita ei halua ostaa uutena, voi niitä ostaa myös erilaisilta kivijalka- ja nettikirpputoreilta halvalla.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Pienet lapset harjoittelevat 1-2 kertaa viikossa ja siitä eteenpäin harjoitusmäärät kasvavat iän myötä niin kuin kaikissa muissakin joukkuelajeissa. Teini-iässä harjoitusmääriä on jo 3-7 kertaa viikossa oheisharjoitteluineen. Laji on vahvasti talvipainotteinen ja kesällä harjoittelu on paljolti nimenomaan oheisharjoittelua. Myös pidempi harjoittelutauko ajoittuu kesäaikaan, jolloin kesällä ehtii lomailla perheen kanssa aikatauluttamatta elämäänsä pelireissujen ja harjoitusten mukaan.

Hyvät puolet

  • Monia eri tasoisia joukkueita, missä harrastaa
  • Hyvin mahdollista saada uusia kavereita
  • Hyvät harjoituspuitteet vuodenajasta riippumatta
  • Suhteellisen halvat kustannukset muihin lajeihin verrattuna –
  • Mukavat lajipiirit

Huonot puolet

  • Vahvasti sisälaji
  • Kontaktilaji

Matala kynnys

Laji on todella helppo aloittaa. Käsipalloa pelataan lähes jokaisella paikkakunnalla ja lajiin tutustutaan usein jo ala-asteen koululiikunnassa. Laji on suhteellisen tuttu suomalaisille, joten ennakkoluuloisuudenkaan ei pitäisi olla aloittamiseen suhteen este.

Laji maailmalla

Vaikka kansainvälisen käsipalloliiton IHF:n hallinnon alle kuuluu 5 mantereen alueella 197 jäsenliittoa, on käsipallo vahvasti Eurooppalainen laji. Maailmassa on noin 27 miljoonaa pelaajaa noin 2 miljoonassa seurassa. Se on olympialaji ja ollut lähes varma menestyslaji pohjoismaissa.

Lajin toimijat Suomessa

Suomen Käsipalloliitto hallinnoi toimintaa Suomessa ja sen alaisuudessa on noin 4200 pelaajaa 23 seurassa. Suomessa laji on painottunut enimmäkseen ruotsinkieliselle rannikkoalueelle. Käsipallossa menestynein miesten joukkue on BK-46 Karjaalta. Sillä on hallussaan 20 Suomen mestaruutta.

Tästä pääset käsipalloilemaan!

Lue myös