JOOGA

Jooga on mieltä ja kehoa rentouttava liikuntaharjoite, joka on viime vuosien aikana noussut yhä suositummaksi liikuntamuodoksi. Joogalla on pitkät perinteet, sillä se sai alkunsa Intiassa noin 4000-5000 vuotta sitten. Alun perin joogan tarkoitus oli olla fyysinen ja hengellinen tie kohti valaistuneisuutta, mutta nykyään ihmiset harrastavat joogaa monista eri syistä. Joogassa ihminen pyritään kokonaisuudessaan saamaan tilaan, jossa sen mieli, keho ja sielu eheytyvät ja tällöin keho saavuttaa sisäisen rauhan ja mieli vapautuu häiriötekijöistä. Tämän tilan saavuttamiseksi tehdään erilaisia harjoituksia, kuten eri jooga-asentoja, meditaatioita ja hengitysharjoituksia. Monia eri terveyshyötyjä saadaankin juuri joogan avulla, kuten lihaskunnon- ja liikkuvuuden parantuminen, stressin lievennys ja tasapainon paraneminen. Jooga toimiikin loistavana tapana ottaa irti arjesta ja kohottaa samalla kuntoa!

Kenelle soveltuu?

Jooga on kaikille sopiva harrastus, sillä lajissa iällä tai sukupuolella ei ole merkitystä! Joogaa voi harrastaa monesta eri syystä, mutta yleisimmät syyt ovat liikunta, psyykkiset hyödyt ja joogan harrastaminen elämäntapana. Joogassa kaikki harjoitukset tapahtuvat yleensä rauhassa ja hitaasti, joten jooga sopiikin erityisesti rauhallisuudesta nauttiville ihmisille. Joogaa voi harrastaa sekä ryhmissä, että yksin kotona, mutta erityisesti joogatunnit ovat erittäin suosittuja. Jooga on pääasiassa harrastus ja elämäntapa, joten kilpailuhenkisille ei jooga välttämättä ole kaikkein sopivin laji. Myös liikuntarajoitteiset voivat kokeilla ja harrastaa joogaa omien kykyjensä mukaan!

Kustannukset?

Jooga on varsin edullinen harrastus, sillä lajissa ei tarvita oikeastaan mitään erityisiä varusteita. Joogan kustannukset koostuvatkin pääasiassa joogatuntien hinnoista. Joogatuntien hinnat vaihtelevat melko paljon, mutta yleensä rajaton kuukausikortti maksaa noin 130 euroa. Kertahinnat liikkuvat keskimäärin 15 eurosta aina 20 euroon saakka. Monet joogastudiot tarjoavat eri hintaisia kuukausi/vuosihinnastoja, mutta myös kortteja 5-20 kerralle/kk on tarjolla. Viiden kerran kortti kustantaa noin 50-75 euroa ja kymmenen kerran kortti puolestaan 140-160 euroa. Markkinoilla on tarjolla monenlaisia eri hintaisia- ja kestäviä palveluita, joten jokainen löytää varmasti itselleen sopivan hintaisen jäsenyyden joogastudioon. Online- ja yksityistuntien suosio on viime vuosina ollut kasvussa, ja niiden hinnat ovat normaaleja hintoja hieman korkeampia. Kokonaisuudessaan jooga on varsin edullinen harrastus, eikä se tuo mukanaan suuria kustannusyllätyksiä!

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Jooga voi harrastaa niin usein, kuin itse haluaa! Joogatuntien pituudet vaihtelevat, mutta yleensä joogatunnit kestävät yhdestä kahteen tuntia. Jooga on pääasiassa harrastustoimintaa ja melko itsenäinen harrastus, joten mitään kilpatoimintaa ei lajissa ole tarjolla. Joogaa harrastetaan pääasiassa sisätiloissa, mutta kesäisin myös ulkona joogaaminen on mahdollista. Ulkona joogatessa kuitenkin sateen uhka on läsnä. Joogassa ei ole seuroja, sillä joogassa opettaja/valmentaja kertoo suoritettavat liikkeet ja avustaa harrastajia.

Hyvät puolet

  • Kehittää fyysisiä- ja psyykkisiä ominaisuuksia
  • Ehkäisee masennusta ja lieventää stressiä
  • Parantaa elintoimintojen toimivuutta
  • Suomessa paljon tarjontaa

Huonot puolet

  • Väärin suoritetut liikkeet lisäävät loukkaantumisriskiä
  • Pienillä paikkakunnilla ei välttämättä ole yhtä hyvää tarjontaa, kuin isommissa kaupungeissa

Matala kynnys

Joogaa aloittaessa lähtötasolla ei ole mitään merkitystä ja lajin voi aloittaa käytännössä minkä ikäisenä tahansa. Usein saatetaankin luulla, että pitäisi olla erityisen notkea harrastaakseen joogaa. Tämä kuitenkin on virheellistä tietoa, sillä joogaa harrastettaessa liikkuvuus ja notkeus kehittyvät nopeasti. Monet saattavat myös pitää joogaa ainoastaan naisten lajina, vaikka laji sopii mainiosti myös miehille. Normaalit löysät liikuntavaatteet kelpaavat hyvin joogaa harrastavalle, joten mitään erityisiä vaatteita ei joogaa varten tarvitse hankkia. Lisäksi joogaa voi harrastaa ympäri vuoden, joten kannattaa rohkeasti mennä tutustumaan lajiin!

Laji maailmalla

Jooga on kansainvälisesti varsin tunnettu ja suosittu harrastus, eikä suosion kasvulle näy loppua! Joogaharrastajien kattojärjestönä toimii vuonna 1987 perustettu Kansainvälinen Joogaliitto. Liiton tehtäviin kuuluu rehellisyyden edistäminen, resurssien tarjoaminen ja joogan opettaminen. Liittoon kuuluu miljoonia joogaopettajia ja harjoittajia.

Lajin toimijat Suomessa

Suomessa jooga on varsin suosittua ja se näkyy erityisesti palveluntarjoajien määrässä. Suomessa joogaharrastajien kattojärjestönä toimii vuonna 1967 perustettu Suomen Joogaliitto, johon kuuluu 27 rekisteröitynyttä jäsenyhdistystä ja noin 2700 suoraa henkilöjäsentä. Liiton tehtäviin kuuluu muun muassa kurssien tarjoaminen harrastajille ja joogaopettajien kouluttaminen. Suomessa joogatoimintaa tarjoavat pääasiassa yritykset, joiden tunneille jokainen voi osallistua.

Tästä pääset hoitamaan kehoa joogan avulla!

Lue myös