JÄÄKIEKKO

Jääkiekko on Suomen toiseksi harrastetuin joukkuelaji heti jalkapallon jälkeen. Lajin syntypaikkana pidetään Kanadan Montrealin McGill-yliopistoa, jossa 1870-luvulla opiskelijat kehittivät lajin sääntöjä kohti nykymuotoista jääkiekkoa. Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) julisti Montrealin vuonna 2007 lajin viralliseksi syntypaikaksi, joten jääkiekko todella on kanadalaisten peli. Suomessa lajissa on kuitenkin myös menestytty hyvin ja mahdollisuudet jääkiekon harjoitteluun ovat kattavat. Lajin harrastamiseksi löytyy yli 260 rekisteröityä jäähallia ja monella paikkakunnalla on talvisin ulkojäämahdollisuus.

Kenelle soveltuu?

Kilpatasolla harrastamiseen kuuluvat taklaaminen ja kontaktipelaaminen, joten loukkaantumisriskin vuoksi ei sitä voida suositella vanhemmille ihmisille. Harrastejääkiekkoa ilman taklausjääkiekon riskejä on kuitenkin tarjolla kaikenikäisille ja hyvin laajasti eri paikkakunnilla.

Kustannukset?

Kustannukset kasvavat harrastuksen edetessä. Suhteellisen korkeat jatkuvat kausimaksut selittyvät jäähallien käyttömaksuilla. Lajin alkuun pääsee edullisesti kuitenkin myös harrasteseuroissa, joita on kaikenikäisten urheiluun.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Seuratoiminnassa harrastuskerrat ovat usein 4 kertaa tai enemmän viikossa.

Hyvät puolet

  • Kehittää monipuolisesti fyysisen kunnon eri osa-alueita: kestävyyttä, lihasvoimaa, nopeutta
  • Seuratoiminta on laadukasta ja sitä on saatavilla harraste- ja kilpailulliseen toimintaan
  • Reilusti mahdollisuuksia myös ulkojäähöntsäilyyn talvella, paikkakunnasta riippumatta

Huonot puolet

  • Harrastusmäärät kasvavat jopa 4-6 harjoittelukertaan viikossa harrastuksen edetessä
  • Verrattain suuret kustannukset (harjoitteluvälineet, kausimaksut, kisamatkat) muihin jäälajeihin suhteutettuna

Matala kynnys

Jääkiekon voi aloittaa harrastetason seurassa tai höntsäilyn merkeissä. Kilpatasolla kuitenkin laji vaatii omistautumista ja on luonteeltaan melko fyysistä, joten se vaatii hyvän pohjakunnon.

Laji maailmalla

Jääkiekkoa pidetään Kanadalaisten pelinä. Jos asiaa tarkastellaan jäähallien ja rekisteröityjen pelaajien määrällä, näin todella on. Ylivoimaisesti suurimmat harrastusmahdollisuudet ovat Kanadassa (yli 2600 jäähallia) ja Yhdysvalloissa (yli 1800 jäähallia). Vertailun vuoksi Suomen jäähallien lukumäärä on noin 10% Kanadan kaikista jäähalleista. Kanadassa rekisteröityjä pelaajia on myös noin kymmenkertaisesti enemmän Suomeen verrattuna. Suomi on silti yksi jääkiekon menestyneimmistä maista arvokisoissa. Jääkiekon MM-kisoja hallinnoi kansainvälinen kattojärjestö IIHF (International Ice Hockey Federation).

Lajin toimijat Suomessa

Suomen jääkiekkoliitto hallinnoi lajia Suomessa. Sen tavoitteena on muun muassa valmennuksen kehittäminen, harrastetoiminnan mahdollistaminen ja edistäminen sekä kansainvälinen menestys jääkiekon arvokisoissa.

Tästä pääset jääkiekkokentille!

Lue myös