UINTI

Uinti on tekniikkaa ja lihaskuntoa vaativa monipuolinen urheilulaji. Uinti on myös monelle liikuntaesteiselle ja –rajoitteiselle avain urheiluun. Uinti harrastuksena vaihtelee iästä riippuen. Lapset voivat aloittaa uinnin harrastuksen jo alle 1-vuotiaana huoltajan kanssa vauvauinnissa. Alle 10-vuotiaat voivat harrastaa uintia ohjatussa uimakoulussa. Vanhemmalla iällä monesti uinti muuttuu harrasteuinnista kilpauinniksi. Monet harrastavat myös uintia säännöllisesti ilman seuratoimintaa ja valmennusta. Uinti on todettu monesti hyväksi kuntoutuskeinoksi erilaisille liikuntavammoille. Uintiin varusteina riittää uima-asu, -lasit ja -päähine. Uinti haarautuu eri uintilajeihin: perhos-, vapaa-, selkä- ja rintauinti. Lajit voidaan yhdistää, mitä kutsutaan tällöin sekauinniksi. Uintikilpailuissa matkat vaihtelevat 25, 50, 100 ja 200 metrin välillä ja vapaauinnissa on myös mahdollisuus 400, 800 ja 1500 metrin matkoihin. Sekauinnin matkojen pituudet kilpailuissa ovat 100, 200 tai 400 metriä. Kilpailuissa uidaan tietty uintilaji ja matka kelloa vastaan, joka määrää kisan lopputuloksen.

Kenelle soveltuu?

Uinti harrastuksena sopii kaiken ikäisille ja lähes kaiken kuntoisille. Monesti liikuntarajoitteiset ja –esteiset löytävät uinnista itselleen lajin, jota pystyvät harrastamaan ilman suurempia esteitä. Uimataidotonkin voi uida kellukkeiden avulla. Kuitenkin uimataidottoman on hyvä uida vähintään yhden uimataidon omaavan henkilön seurassa ja valvonnassa. Monesti uintia käytetään harrastuksen lisäksi ihmisten kuntouttamiseen. Etenkin tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntouttamiseen suositellaan uintia.

Kustannukset?

Uinnin kustannukset määräytyvät harrastetasosta ja -muodosta. Uimahallin kertamaksut pyörivät muutamissa euroissa iästä riippuen. Ohjatun vauvauinnin kertamaksu pyörii kymmenen euron molemmin puolin sisältäen aikuisen ja lapsen. Aloittelevan uimareiden uimakoulujen hinnat pyörivät useammista kympeistä pariin sataan euroon. Kilpailullisella tasolla uintia harrastavilla kustannukset koostuvat seuran kausimaksuista, varusteista, kisamatkoista ja harjoitusleireistä. Uintiseurojen kausimaksujen hinnat vaihtelevat iän, seuran ja paikkakunnan mukaan. Alle 10-vuotiaiden kausimaksut pyörivät sadoissa euroissa. Vanhemmalla iällä kausimaksut pyörivät tuhannen euron molemmilla puolilla. Yleensä treenaaminen vakiintuu vasta yli 10-vuotiailla säännölliseksi ja monesti tämän vuoksi varusteet kestävät nuoremmalla iällä kauemmin. Säännöllisesti harrastavilla kilpauimareilla varusteiden kuluvuus on suurempaa, uikkareita saattaa kulua useampi kaudessa. Uikkareiden hinnat pyörivät alle 10-vuotiailla muutamissa kympeissä. Vanhemmalla iällä uikkareiden hinnat ovat aina muutamista kympeistä muutamiin satoihin euroihin. Laadukkaat lasit jokainen saa muutamalla kymmenellä eurolla ja uimapäähineen alle kymmenellä eurolla.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Uinnin harrastusmäärät vaihtelevat tason ja tavoitteiden mukaan. Ilman valmennusta ja ohjausta harrastavat harrasteuimarit käyvät 1-3 kertaa viikossa uimassa monesti tietyn matkan uimahallissa. Puoli tuntiakin tehokasta uintia riittää omatoimiselta harrastajalta. Uinti on hyvä tapa monipuolistaa liikkumista ja siksi monet käyvätkin kerran viikossa uimassa ja liikkuvat muina päivinä muiden lajien parissa. Ohjatut vauvauinnit ja uimakoulut ovat yleensä 1-2 kertaa viikossa ja kestävät puolesta tunnista tuntiin. Kilpauimareiden treenimäärät vaihtelevat iän mukaan. 10-13-vuotiaiden treenimäärä on noin 4-7 kertaa viikossa. 14-16-vuotiaiden treenimäärä on noin 8-11 kertaa viikossa ja 17-20-vuotiaiden treenimäärä on noin 10-12 krt viikossa. Treenien pituudet liikkuvat kahden tunnin molemmin puolin ja noin kolmasosa treenimäärästä on oheistreeniä, kuten tekniikka ja kuntosalia. Ammattilaiset uimarit treenaavat jopa yli 30 tuntia viikossa.

Hyvät puolet

  • Ympärivuotiset harjoittelumahdollisuudet
  • Atleettinen ja fyysinen laji
  • Pieni loukkaantumisriski
  • Uimataito koko elämän kestävä taito

Huonot puolet

  • Vaatii paljon sitoutumista ja harjoittelua
  • Harjoittelu on aikaa vievää

Matala kynnys

Uinti on jokaisen helppo aloittaa. Nykypäivänä koulujen liikuntatunneille kuuluu tietty määrä uintia lukukauden aikana. Jokainen voi mennä uimahalliin kertamaksulla ja harjoitella uinnin perusteita taitoihin sopivassa altaassa. Lasten, liikuntaesteisten ja –rajoitteisten mukana on hyvä olla uimataidon osaava henkilö etenkin ensimmäisten kertojen aikana. Kaiken ikäisille löytyy uimakouluja, jossa käydään uinnin perusteita läpi. Uimahallit ovat lähtökohtaisesti uimakoulun järjestäjiä. Kilpauinti lähtee uimataidosta, sillä ennen uimataitoa ei voi aloittaa kilpauinnin harrastamista.

Laji maailmalla

Uimataito on ollut läpi ihmisten historian tärkeänä pidetty perustaito, mikä jokaisen olisi hyvä osata. Tämän vuoksi ei myöskään uinnin syntyä voida määritellä tarkasti, mutta ensimmäiset viralliset uintikilpailut järjestettiin Lontoossa 1837. Uinti on ollut miesten olympialaisissa mukana aina vuodesta 1896 lähtien ja naisten olympialaisiin se on kuulunut aina vuodesta 1912 lähtien. Uinti kuuluu myös paralympialaisten kesälajeihin ja parauinti on yksi suosituimmista lajeista paraurheilijoiden keskuudessa. Uinnin kiistattomana johtavana maana pidetään Yhdysvaltoja, josta myös on uinnin ja koko olympialaisten menestynein urheilija Michael Phelps 28:lla olympiamitalillaan.

Lajin toimijat Suomessa

Uintiseurojen yläpuolella valvovana elimenä toimii uimaliitto, jonka tavoitteena on kehittää suomalaisten uintitaitoa jatkuvasti eteenpäin ja valvoa Suomessa toimivia uintiseuroja. Suomen Uimaliitto ry perustettiin vuonna 1906. Ensimmäiset Suomenmestaruuskisat järjestettiin 1906 ja tämän jälkeen ne ovat järjestetty säännöllisesti vuosittain.

Tästä pääset altaille!

Lue myös