TENNIS

Tenniksessä ideana on saada lyötyä pallo vastustajan kenttään niin, ettei tämä saa palautettua sitä takaisin omalle kenttäpuoliskolle. Vaihtoehtona on pelata kaksin- tai nelinpelinä. Tennistä pelataan nurmi- ja massakentällä sekä kovalla kentällä. Joka kenttäalustalle liittyy omat erityispiirteensä, joita voi pelatessaan kehittää. Tennis onkin laji, jossa kehittyy nopeasti, kun vaikeusastetta lisää vähitellen. Suomessa löytyy paljon sekä ulko- että sisäkenttiä ympäri maata. Laji sai alkunsa 1800-luvun puolivälissä Englannissa.

Kenelle soveltuu?

Sopii oikeastaan kaikille, kun saa itselleen sopivaa peliseuraa ja valmennusta. Usein vasta-aloittelijalle on hyvä, että verkon toisella puolella on pelaaja, joka on taitotasoltaan parempi, jolloin peliin saadaan enemmän toistoja ja pallot pysyvät paremmin pelissä. Pelissä on paljon haastavia tekniikoita, jotka vaativat paljon toistoja muuttuakseen sujuviksi. Tenniksessä polvet ja nilkat saavat myös paljon liikettä, joten jalkojen hyvään kuntoon ja asentoihin on syytä kiinnittää huomiota.

Kustannukset?

Monissa kunnissa tenniskentille pääsee ilmaiseksi pelaamaan ja tennisseurat ylläpitävät omia kenttiään maksua vastaan. Muutoin kustannukset koostuvat mailasta, palloista ja sopivasta vaatetuksesta. Aktiivisemmin harrastettuna kustannukset koostuvat seuramaksuista ja valmennuksesta. Tämä vaihtelee seurojen ja kaupunkien kesken. Esimerkkinä yksi valmentaja kahdella kentällä tunnin ajan maksaa 28 € /h per henkilö. Kilpatasolla alle 20-vuotiaiden valmennus haastajaryhmässä maksaa 5500 € kausi.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Tennis on laji joka vaatii paljon toistoja lajin huipulla. Marginaalit ovat pienet ja toistojen myötä saadaan laatua lyönteihin ja tekemiseen. Tällöin harjoittelu on jokapäiväistä oheisharjoitteluineen. Lajia voi toki myös harrastaa vaikka kerran viikossa kaverin kanssa pelaillen. Seurat järjestävät valmennusta ja peliryhmiä.

Hyvät puolet

  • Kevyemmin harrastettuna edullinen ja monipuolinen laji
  • Lajia voi harrastaa sekä kesällä että talvella
  • Lajia voi harrastaa vaikka koko perheen kesken

Huonot puolet

  • Kenttien saatavuus ruuhka-aikaan
  • Saatetaan edelleen mieltää ns. eliittilajiksi, mikä juontaa juurensa historiaan
  • Melko kalliit seuramaksut
  • Laji on saattaa altistaa lyöntikäden ylirasittumiselle, mikä voi johtaa käden vaivoihin

Matala kynnys

Tarvitset vain pelikaverin, mailan ja pallon, sekä paikan missä pelata. Tennistä voi pelata sovelletusti erilaisilla palloilla ja erikokoisilla kentillä. Myös pyörätuolilla voi pelata tennistä.

Laji maailmalla

Todella harrastettu laji maailmalla. Lajin huippuja löytyy lähes joka mantereelta ja viime vuosina myös Aasialaiset pelaajat ovat nousseet maailman rankingissa lähemmäs kärkeä. Varsinkin miehissä tietyt pelaajat ovat hallinneet yleensä pidempään top 3 pelaajien joukossa, kuten menneellä vuosikymmenellä Rafael Nadal, Novak Djokovic ja Roger Federer. Naisten puolella huippupelaajien vaihtuvuus on ollut nopeampaa ja yleensä naiset myös lopettavat ammattilaisuransa nuorempana,

Lajin toimijat Suomessa

Yli 170 tennisliiton jäsenseuraa, jotka tarjoavat kenttiä, valmennuksia ja peliryhmiä. Kunnat ylläpitävät omia kenttiä.

Tästä pääset ottamaan tenniksen haltuun!

Lue myös