STREET WORKOUT

Street Workout nousi ilmiönä pintaan 2000-luvun alussa youtube videoiden myötä, ja myöhemmin siitä on tullut maailmanlaajuinen urheilulaji. Street Workout voi olla monelle entuudestaan tuttu laji youtubesta löytyvien harjoitteluvideoiden myötä. Videoilla kuvataan usein painovoimaa uhmaavia liikkeitä, joissa omaa kehon painoa hyödyntäen kroppaa haastetaan monipuolisesti ja tehokkaasti. Street Workout on siis vapaamuotoista kehonpainoharjoittelua, jossa käydään sekä kansallisia että kansainvälisiä kisoja säännöllisesti ympäri maailmaa. Street Workoutin perusajatus on, että harjoittelussa hyödynnetään monipuolisesti ympäristöä ja käytetään niitä välineitä, mitä sillä hetkellä käytössä on. Street Workout on saanut vaikutteita telinevoimistelusta, freerunningista ja parkourista. Voisikin ajatella, että Street Workout on yhdistelmä telinevoimistelun voimaa ja parkourin dynaamisia temppuja.

Kenelle soveltuu?

Street Workout on harjoittelua omalla kehonpainolla ja harjoittelu siten skaalattavissa jokaiselle osallistujalle sopivaksi. Muun muassa kehon vipuvarsia muokaten, painopistettä siirtäen tai tukipisteiden määrää muokkaamalla voidaan harjoittelua joko helpottaa tai vaikeuttaa. Usein käytössä nykyisin ovat myös erilaiset apuvälineet, kuten vastuskuminauhat tai dream ringsit (kevennetty rengasharjoittelu) , joilla jokainen saa helposti onnistumisen kokemuksia vaikeissakin kehonpainoharjoittelun liikkeissä. Harjoittelu on parhaimmillaan hyvässä seurassa aurinkoisena kesäpäivänä, joten jos nautit ulkoilmasta ja rennosta meiningistä, tämä laji on sinua varten. talvella?

Kustannukset?

Street Workout harjoittelussa hyödynnetään monipuolisesti ympäristöä ja käytetään olemassa olevia puistoja, telineitä, puita tai kaupunkielementtejä. Siksi Street Workoutia voi teoriassa harrastaa ilmaiseksi, missä vain ja milloin vain. Harrastuksen edetessä on kuitenkin muutamia välineitä, jotka voivat palvella paremmin harjoituksia. Näitä ovat muun muassa mininojapuut, vastuskuminauhat, voimistelurenkaat, magnesium ja rannetuet. Mininojapuut ja voimistelurenkaat maksavat noin 60 – 80 €. Monipuolisen vastuskuminauhojen treenipaketin saa hintaan 50-60 €. Reilusti magnesiumia ja rannetuet saa muutamalla kympillä. Street Workout kursseja aloittelijoille järjestetään noin 50 – 150 € hintaan.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Street Workout on voimapainotteinen laji, jossa tulee ottaa huomioon riittävä palautuminen harjoitusten välissä. Usein Street Workoutin taitoliikkeitä ja tekniikkaliikkeitä harjoitellaan päivittäin, mutta erillisiä voimaharjoituksia tehdään vain muutaman kerran viikossa. Harjoittelussa aktivoidaan aina koko kehoa ja harjoittelu kuormittaa kehoa monipuolisesti. Joskus hyvässä ystäväporukassa saattaa hurahtaa huomaamatta koko päivä telineillä.

Hyvät puolet

 • Kaikille ilmainen laji harrastaa paikasta ja ajasta riippumatta
 • Harjoitteleminen on skaalattavissa kaikenikäisille
 • Yhteisöllinen harjoittelutapa, jossa löytää uusia ystäviä
 • Katulajien säännöttömyys ja jatkuva uusien liikkeiden löytyminen
 • Käytännössä loputtomasti opittavaksi uusia hienoja liikkeitä
 • Kehittää kehonhallintaa, voimaa ja koordinaatiota
 • Enemmän show-laji, eikä niin tarkkaa kuin esimerkiksi telinevoimistelu

Huonot puolet

 • Street Workoutia varten rakennettujen harrastuspaikkojen vähyys Suomessa
 • Vielä melko marginaalinen laji, jossa harrastajakunta vasta kasvamassa
 • Kynnys aloittaa voi olla hyvin iso, koska videoissa tehdään uskomattomia liikkeitä
 • Loukkaantumisriski, jos tekniikka ei ole kunnossa tai tehdään liian vaativia asioita omaan kunto- ja taitotasoon nähden

Matala kynnys

Street Workout on noussut pinnalle internetin ja videoiden myötä. Kynnys aloittaa laji voi olla hyvin iso, koska videolla näkyvät liikkeet vaikuttavat hankalilta. Todellisuudessa lajin pariin otetaan ilolla vastaan uusia harjoittelijoita ja Street Workoutissa pääsee helposti alkuun erilaisten tutoriaalien myötä myös itsenäisesti. Siinä missä esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa painoja lisätään liikkeisiin niiden vaikeuttamiseksi, Street Workoutissa siirrytään helpommasta liikkeestä vaikeampaan. Siten harjoittelun etenemistä voi ajatella pelinomaiseksi tasohyppelyksi liikkeestä seuraavaan ja tämä voi motivoida joitakin lajin pariin. Aloittelijoille suunnattuja peruskursseja järjestetään ainakin pääkaupunkiseudulla.

Laji maailmalla

Street Workoutin maailman kattojärjestönä toimii WSWCF (World Street Workout and Calisthenics Federation). Se tarjoaa koulutusta ja informaatiota Street Workout harrastajille ja ohjaajille. Lajissa järjestetään myös säännöllisesti maailmanmestaruuskilpailut, johon osallistujat valitaan osakilpailujen tulosten perusteella. Viimeisimpinä vuosina lajissa parhaiten menestyviä maita ovat olleet Venäjä ja Ukraina. Suurin Street Workout telineiden valmistuttaja maailmanlaajuisesti on Kenguru pro.

Lajin toimijat Suomessa

Suomen Street Workout ry on toiminut vuodesta 2015 alkaen Suomessa edistääkseen Street Workoutin asemaa. Yhdistyksen tavoitteena on muun muassa harjoittelupaikkojen lisääminen ja ohjatun liikunnan ja kurssien järjestäminen. Yhdistyksen visiona on luoda Suomeen liikunnallinen katukuva, jossa korostuu jokaisen mahdollisuus ylläpitää ja kehittää omaa kuntoaan hyödyntäen katuympäristöä, puistoja, telineitä ja elementtejä. Yhdistys on myös suunnitellut kotimaisille Puuha ja Lappset -telinevalmistajille Street Workout käyttöön soveltuvat harjoittelutelineet.

Tästä pääset street workoutin maailmaan!

Lue myös