SQUASH

Squash eli tuttavallisemmin Kössi, on vauhdikas mailapeli, jonka tarkoituksena on lyödä palloa sääntöviivojen sisällä vuorotellen, kunnes toinen pelaajista ei onnistu enää palauttamaan palloa etuseinään. Squash muistuttaa säännöiltään tennistä, mutta ison kentän sijaan pelialueena toimii squash-huone ja sen seinät. Squash-huone muodostuu lattiasta, etu-, sivu- ja takaseinästä sekä katosta. Lähes koko huonetta käytetään siis pelialueena. Pelivälineenä käytetään tenniksen kaltaista verkkomailaa ja jääpalloa muistuttavaa sileäpintaista squashpalloa. Squash on nopeatempoinen, useita suunnanmuutoksia sisältävä fyysisesti ja henkisesti haastava laji. Erät pelataan 11 pisteeseen asti ja otteluvoittoon sovelletaan paras viidestä erästä periaatetta: otteluvoittaja on siis ensimmäisenä kolme erää voittanut pelaaja. Suomessa squashin harjoittelumahdollisuuksia on usein tennishallien yhteydessä sekä varsinaisissa squashiin tarkoitetuissa halleissa.

Kenelle soveltuu?

Squash soveltuu kaikenikäisille- ja tasoisille pelaajille. Tärkeitä asioita hyvän pelin aikaansaamiseksi on oman tasoisen pelikaverin valitseminen sekä sopivan pallon valinta. Palloja on erilaisia ja niiden kimmoisuus ja siten pelinopeus vaihtelee. Aloittelijoille suunnattu sininen pallo toimii alkuun hyvin. Squashin pelaajia ei erota verkko, kuten tenniksessä, vaan peliä pelataan intensiivisesti vastustajaa vastaan samassa tilassa. Tämä tekee squashista nopeatempoista ja sosiaalista, mutta samalla myös herrasmiespelin. Squashin sääntöihin kuuluukin se, että palloa lyövän pelaajan pitää lyönnin jälkeen antaa tilaa toiselle pelaajalle. Jos tilaa ei anneta lyönnin jälkeen, viimeksi lyönyt pelaaja häviää pallon. Voittaminen ei perustu tilan viemiseen vastustajalta, vaan omiin taitoihin ja taktiseen osaamiseen. Squashin perusteita voi opetella Suomessa useissa seuroissa opastetusti alkuun, mutta yhtä hyvin pelaamaan voi lähteä kaverin kanssa opetellen.

Kustannukset?

Squashin pelaamiseen tarvitaan ainoastaan sisäliikuntavarusteet, kengät, maila ja pallo. Usein pelihalleilla mailan ja pallon voi vuokrata. Jotkin urheiluseurat tarjoavat tutustumiskäyntejä squashiin, joiden yhteydessä pallon ja mailat saa lainaan ilmaiseksi. Yksittäinen tunnin squash-vuoro maksaa noin 10-20 € riippuen paikkakunnasta ja kellonajasta. Uutena hankittu harrastetason squashmaila maksaa noin 80-120 € ja pallot 7-15 €.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Squash on luonteeltaan nopeatempoista ja vaatii harrastajaltaan useita suunnanmuutoksia jo yhden ottelun aikana. Harjoitellessa kehittyy tasapaino, koordinaatio- ja reaktiokyky. Koska ottelut kestävät usein tunnin tai sen yli, on squash myös hyvää harjoitusta hengitys- ja verenkiertoelimistölle kehittäen peruskuntoa. Riippuen muun muassa harjoittelun intensiteetistä, eli kuinka kovaa pelataan, voi squashia suositella harrastettavaksi 1-5 kertaa viikossa. Riittävä palautuminen harjoitusten välillä madaltaa loukkaantumisriskiä ja takaa harjoittelun kehittävän vaikutuksen. Jokainen squash harjoitusvuoro kannattaa aloittaa riittävällä alkulämmittelyllä ja samalla myös pallo saadaan lämpimäksi peliä varten.

Hyvät puolet

  • Voi aloittaa harrastamaan iästä tai taitotasosta riippumatta H
  • yvin edullinen laji, eikä vaadi erityisvarusteita
  • Yksittäinen intensiivinen ottelu kuluttaa reilusti (n.600-1000 kcal)
  • Kehittää niin lihaskuntoa kuin hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa –
  • Sosiaalinen laji, jossa herrasmiessäännöt
  • Voi aloittaa harrastamaan kaverin kanssa tai seurassa, säännöt ovat yksinkertaiset ja nopeasti omaksuttavissa
  • Pallon mätkiminen seinään on yksinkertaisesti koukuttavaa!

Huonot puolet

  • Squash ei sovellu liikuntarajoitteisille
  • Mikäli vastustajasi on hyvin eri tasoinen pelaaja, peli voi olla hankalaa ja turhauttavaa

Matala kynnys

Squash soveltuu kaikille ikään tai taitotasoon katsomatta. Koska säännöt ovat yksinkertaiset ja nopeasti omaksuttavissa, voidaan squashin kanssa päästä alkuun joko kaverin kanssa tai ohjatussa matalan kynnyksen seuratoiminnassa. Pelaamisessa korostuu herrasmiessäännöt, joissa pelaajan tulee antaa riittävästi tilaa toiselle pallokontaktin saamiseksi. Näin ollen squash ei ole kontaktilaji, vaan taktinen tekniikkalaji. Nopeus ja reagointikyky kasvaa aloittelijalla joka harjoituskerralla ja squashissa kehittyy hyvin nopeasti.

Laji maailmalla

Euroopan squashliitto (ESF) ja maailman squashliitto (WSF) ovat pitkän linjan squashtoimijoita, jotka edistävät lajin tunnettuvuutta maailmanlaajuisesti. Squash on iso laji. Maailmanlaajuisesti squashia pelataan yli 188 valtiossa, squashkenttiä on olemassa yli 50 tuhatta ja arvioiden mukaan pelaajia on noin 20 miljoonaa. Ylivoimaisesti suurimmat harrastusmahdollisuudet squashiin on Englannissa, jossa kenttien lukumäärä on noin 8500. Yli tuhat squashkenttää löytyy muun muassa Saksasta, Yhdysvalloista, Australiasta, Ranskasta, Hollannista ja Espanjasta. Parhaiten arvokisoissa menestyneitä maita ovat Australia, Pakistan ja Englanti.

Lajin toimijat Suomessa

Suomen Squashliitto ry edistää ja luo tunnettuvuutta suomalaiselle squashille. Liitto toimii paikallisten squashseurojen kattojärjestönä ja järjestää muun muassa vuosittain lajin SM-kilpailut huhti-toukokuussa. Liitto on perustettu vuonna 1973 ja toimii yhtenä jäsenenä Suomen Olympiakomiteassa.

Tästä pääset squashin pariin!

Lue myös