RYHMÄLIIKUNTA

Ryhmäliikunnat ovat kehittyneet länsimaissa sitten Jane Fondan 80-luvun aerobic tuntien, jolloin tahti oli kova, musiikki pauhasi ja lähes kaikki osallistujat olivat naisia. Nykyään tarjontaa on laajasti sukupuoleen katsomatta, lajit ovat sekoittuneet idän, lännen ja etelän välillä ja ryhmäliikunnassa voidaan koskettaa niin kehoa, mieltä kuin sosiaalisia osatekijöitä. Ryhmäliikunnan parhaita puolia on se, että useat ihmiset pääsevät samaan aikaan harjoittamaan haluamaansa lajia ja tiettyyn aikaan viikossa järjestettävät tunnit luovat positiivista ryhmäpainetta sille, että oikeasti lähtee liikkumaan. Vaikka nimi ryhmäliikunta kertoo siitä, että useampi ihminen liikkuu yhtä aikaa, voi jokainen kuitenkin tehdä liikkeitä ja liikesarjoja oman kunnon ja tunnon mukaan.

Kenelle soveltuu?

Ryhmäliikunta voi olla nopeaa, hidasta, raskasta, henkistä, fyysistä, ihanaa, hauskaa, rytmistä, palauttavaa, venyttävää, vahvistavaa ja vaikka mitä muuta. Ryhmäliikuntamuotojen kirjo onkin niin laaja, että jokaiselle löytyy yleensä se itselle sopiva liikuntamuoto, jossa otetaan huomioon esimerkiksi erityistarpeita, vaihtoehtoja liikkeille sekä soitetaan tilaisuuteen sopivaa musiikkia. Osa ryhmäliikunnoista on myös ilman musiikkia, jolloin keskitytään kuuntelemaan omaa kehoa tai ympäröivän luonnon ääniä kesällä ulkona. Suurin osa tunneista on suunnattu varsinkin yrityspuolella työikäisille, mutta myös senioreille, liikuntarajoitteisille tai kehitysvammaisille löytyy sopivia ryhmäliikuntatunteja.

Kustannukset?

Kuntosaliketjut tarjoavat jäsenyyksiä, joihin kuuluvat salin ohjaajien vetämät ryhmäliikuntatunnit. Jäsenyyksien hinnat alkavat vajaasta 50 eurosta ja nousevat siitä ylöspäin riippuen palvelun tarjoajasta. Yleensä syys- ja kevätkausien alussa on tarjouksia, jolloin harjoittelun aloittaminen on halvempaa, mutta hinnat normalisoituvat ajan myötä. Pienemmät yritykset tarjoavat yleensä suunnilleen samanhintaisia ryhmäliikuntatunteja kuin isommatkin ketjut, mutta niiden tarjonta on yleensä enemmän erikoistunut johonkin tiettyyn lajiin, kuten joogaan. Kunnat ja kaupungit tarjoavat sekä liikuntaa että ryhmäliikuntaa yleensä eläkeläishinnoin tai jopa maksutta, kuten Espoo tarjoaa yli 68-vuotiaille.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Ryhmäliikunnassa pätevät samat lainalaisuudet kuin muussakin liikunnassa: liikkeen ja levon tasapaino on syytä säilyttää. Ryhmäliikuntamuotoja on kuitenkin niin paljon erilaisia, että toisena päivänä voi jumpata ahkerasti esimerkiksi LesMills bodypump-tunnilla painojen kanssa ja toisena päivänä voi mennä palautumaan venytellen tai muuten kehoa huoltaen. Näin ollen eri ryhmäliikuntamuotoja voi harrastaa useampana päivänä viikossa oma jaksaminen huomioiden. Koska ryhmäliikunta on yleensä kuukausimaksullista kiinteällä hinnalla, voi ajatella tuntien hintojen olevan sitä halvempia, mitä useammalla tunnilla viikossa käy.

Hyvät puolet

  • Ryhmäliikunta on erittäin suosittua ja sitä voi harrastaa ympäri Suomea
  • Liikkua voidaan kesällä myös hyvin ulkona, meren äärellä tai puistoissa
  • Tuntien hinnat verrattuna yksilöohjaukseen ovat yleensä maltilliset, sillä maksajia yhdellä tunnilla on runsaammin
  • Ryhmästä voi löytää uusia ystäviä ja ihmiset tulevat tutuiksi, kun ryhmissä käydään kauemmin

Huonot puolet

  • Ohjaaja ei pysty aina huomioimaan kaikkia liikkujia varsinkaan suurissa ryhmissä
  • Yksilöohjaus tunneista jää puuttumaan
  • Jää osittain liikkujan vastuulle, että tekniikat liikkuessa ovat oikein
  • Ryhmät ovat aina heterogeenisiä eli osaamisessa ja ihmisten kunnossa ryhmän sisällä voi olla suuriakin eroja

Matala kynnys

Ryhmäliikuntaa harrastetaan yleensä vasta teini-iästä eteenpäin, sillä lapsilla ei tahdo mielenkiinto riittää pelkkään kuntoiluun, vaan heillä liike tulee enemmän leikin kautta. Suosituinta ryhmäliikunta onkin hyväkuntoisten työikäisten ja ikäihmisten keskuudessa. Yleensä tunneille voi mennä milloin vain, sillä ryhmäliikunnassa liikkeistä ja tyylistä pääsee jyvälle jo muutaman käynnin jälkeen. Ohjaaja myös näyttää liikkeet joita tehdään ja ohjaa puheellaan keskittymään liikkeiden ydinkohtiin. Vaikka ryhmäliikuntatunneilla käyvät pääsääntöisesti liikunnalliset ihmiset, voi lajia suositella kaikille, sillä varsinkin haastavimmille liikkeille annetaan yleensä vaihtoehtoja ja ammattitaitoinen ohjaaja pystyy hyvin saamaan koko ryhmän tekemään mukana. Jokainen jumppaaja myös keskittyy vain omaan tekemiseensä eikä kellään ole aikaa vertailla toisten ryhmässä liikkuvien suorituksia.

Laji maailmalla

Ryhmäliikuntatunteja järjestetään joka puolella maailmaa. Vaikka liikuntamuodot voivat vaihdella alueittain ja erilaisia trendejä tulee ja menee, niin silti ryhmässä liikkumisella on pitkät perinteet ja siinä saadaan tehokkaasti yhden ohjaajan voimin liikutettua suurta määrää ihmisiä.

Lajin toimijat Suomessa

Kuntosaliketjujen lisäksi myös monet pienemmät yritykset, järjestöt, kunnat ja kaupungit, seurat ja opistot tarjoavat ryhmäliikuntatunteja. Esimerkiksi Espoossa kaupungin liikuntapalvelut tarjoavat ryhmäliikuntatunteja vain senioreille ja erityisryhmille ja työikäisten ryhmäliikuntatunnit löytyvät yritysten tarjonnasta.

Tästä pääset mukaan ryhmäliikuntaan!

Lue myös