Laserammunta on pienen epärealistisen laseraseen kanssa ampumista. Aseet ovat harmittomia, eivätkä niistä lähtevät lasersäteet ole vaarallisia. Monesti aseiden lasersäteen kantavuus on maksimissaan 10 metriä. Laserammuntaa pelataan pääasiassa sisällä pienissä ja yhtä suurissa joukkueissa vastakkain, mutta myös yksilöpeli ja erilaiset räätälöidyt pelimuodot ovat mahdollisia. Minimimääräksi monesti suositellaan parin pelaajan joukkueita. Mitään tarkkaa maksimimäärää pelaajien suhteen laserammunnan peleihin ei ole sovellettu, mutta pääsääntöisesti suositellaan pelaajamäärän pysyvän aisoissa riippuen pelitilan koosta, jotta pelaaminen pysyy sujuvana. Perinteisen joukkuepelimuodon mukaan peli kestää sovitun ajan ja jokaisesta osumasta vastustajaan oma joukkue saa tietyn määrän pisteitä. Usein haastavista osumista tiettyihin kehonosiin saa enemmän pisteitä. Eniten pisteitä saanut joukkue voittaa. Perinteisen lisäksi laserammunnasta on sovellettu erilaisia pelimuotoja, kuten lipunryöstöä muistuttava laserpeli. Yksilöiden sijoittuminen voidaan myös katsoa keräämillään pisteillä.
Kenelle soveltuu?
Monesti suositusikä on 6–7-vuotiaista ylöspäin. Kuitenkin nuoremmatkin voivat pärjätä mukana pelissä noudattaessa sääntöjä. Parin tunnin kestävät laserammuntapelit ovat nousseet viime vuosina polttareiden, synttäreiden, virkistyspäivien ja luokkaretkien keskuudessa suosituiksi. Pelikentät ovat yleensä pimeitä ja erilaisten kirkkaiden valojen avulla koristeltuja. Tämä voi laukaista herkille migreeni- tai epilepsiakohtauksen. Laserammunta on vauhdikasta ja vikkelää menoa ahtaiden esteiden ja seinien ympäröimänä. Tämän vuoksi liikuntarajoitteisille ja –esteisille laserammunta ei lähtökohtaisesti ole soveltuvaa.
Kustannukset?
Laserammunnassa varusteet saadaan aina pelikentän tarjoajalta. Varusteisiin kuuluvat laserase ja liivi. Pelaajan täytyy itse hankkia urheilullinen varustus, kuten t-paita, verryttelyhousut ja lenkkarit. Tämmöisen varustuksen hinnat liikkuvat muutamissa kymmenissä euroissa. Pelikenttien vuokrat vaihtelevat paikkakunnan ja palveluntarjoajan mukaan. Kuitenkin noin 30 minuuttia kestävät avoimet eli julkiset pelit maksavat noin 10–20 euroa. Yksityiset noin 30 minuutin pelitilaisuudet maksavat noin 150–300 euroa. Yksityiset pelitilaisuudet antavat yleensä yli 20 pelaajalle mahdollisuuden pelata kerrallaan. Suhteessa hinnat laskevat monesti asiakkaan ostaessa useamman pelin tai enemmän peliaikaa yksityistilaisuuteen kerralla.
Montako kertaa viikossa harrastetaan?
Suomessa laserammunasta ei ole kehittynyt organisoitua ja säännöllistä seuratoimintaan perustuvaa harrastusta. Säännöllisesti harrastamaan pääsee avoimiin eli julkisiin peleihin oman aikataulun mukaan kertamaksuilla. Toinen vaihtoehto perustaa monen lajista kiinnostuneen pelaajan kanssa säännöllisesti harrastava peliporukka ja sen mukaan vuokrata pelikenttiä käyttöön. Pelkkä tarkka ampuminen ei riitä pelikentillä, sillä kunto ja ketteryys ovat tärkeä osa.
Hyvät puolet
Huonot puolet
Matala kynnys
Laserammuntakenttien määrät ovat kasvaneet viime vuosina huimasti Suomessa. Nykyään laserammuntakenttiä löytyy yli 15 eri paikkakunnalta. Laserammuntavuoro kannattaa varata esimerkiksi kaveriporukan kanssa, joka tekee vuorosta kustannusystävällisen. Kuitenkin on mahdollista mennä usein järjestettäviin niin sanottuihin avoimiin peleihin, johon kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan mukaan. Ennestään pelaajan ei tarvitse osata mitään. Ennen peliä kerrataan säännöt ja varusteiden käyttö. Pelivarusteet kuuluvat pelikentän ja vuoron vuokraan, mikä vapauttaa pelaajan ja ensikertalaisen varusteriippuvuudesta sekä isommista kulueristä.
Laji maailmalla
Kansainvälisesti laserammunta on ollut useamman vuoden pinnalla. Silti sen kehitys vielä suurempien lajien joukkoon on vaiheessa. Laserammunnasta on kehittynyt jo kansainväliset maailmanmestaruuskisat. Kansainvälisiä kilpailuja järjestetään jo useammassa eri maassa, kuten Australiassa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa.
Lajin toimijat Suomessa
Suomessa laserammunta on vielä nuori laji ja alkanut nousemaan hitaasti 1990-luvulla koko kansan tietoisuuteen. Se on ollut viime vuosien aikana trendaava laji. Tämä on näkynyt lisääntyvässä kysynnässä lajin ja pelin tarjoajien suhteen. Trendaavudesta huolimatta laserammunta ei ole vielä Suomessa vakiinnuttanut samanlaista asemaa kuten moni muu laji.