KORIPALLO

Koripallo on laji, jossa kaksi viiden pelaajan joukkuetta pyrkivät tekemään vastustajan päähän enemmän koreja, mitä omaan päähän päästetään. Koripallo on fyysinen sekä nopeatempoinen laji, joten mikäli lajissa haluaa menestyä, tulee harrastajan omata ja harjoitella erityisesti atleettisia ja koordinaatiota vaativia ominaisuuksia. Kyseinen peli on maailman kolmanneksi suosituin laji, ja sitä pelataan lähes joka maassa. Suosituinta laji on kuitenkin Yhdysvalloissa, missä maailman parhaat pelaajat kilpailevat keskenään NBA-liigassa.

Suomessa laji on vahvasti kasvava, sillä on suuri harrastajamäärä sekä myös miesten ja naisten kansalliset korisliigat. Suomen koripallomaajoukkueen ”Susijengin” menestys on nostanut koripalloa esille maassamme viime vuosina. On huomattu, että suomalaiset pärjäävät lajissa hyvin. Sen vuoksi kiinnostus lajia kohtaan Suomessa on kasvanut.

Kenelle soveltuu?

Koripalloa pelaavat niin nuoret kuin vanhatkin, mutta mikäli lajia on vasta aloittamassa, nuori ikä voi olla etu. Suomessa lähes jokaisella paikkakunnalla on eri ikäisille sopiva treeni-/tai peliryhmä. Peli on melko fyysinen, ja siihen sisältyy yllättävän paljon kontaktia, joten se ei ehkä sovi kaikille. Alkuperäisen koripallon sijaan liikuntarajoitteisille ihmisille koripallosta jalostettu pyörätuolikoripallo on oiva laji. Sitä pelataan Suomessa monilla eri paikkakunnilla ja monilla seuroilla on myös pyörätuolikoripallojoukkue.

Kustannukset?

Koripallon kausimaksut liikkuvat 500-2000 € paikkakunnasta riippuen. Tämä maksu sisältää valmentajien palkat, hallimaksut, vieraspelimatkat, erotuomarimaksut, peliasut + yleensä suurin osa seuravaatetuksesta ja pelilisensseistä. Seurojen omakohtaisista kuluista saa lisää tietoa eri seurojen omilta nettisivuilta. Koripallon harrastamiseen tarvitaan myös omasta takaa varusteita kuten kengät, (harjoitusvaatteet: shortsit ja paita), pallo ja juomapullo. Merkittävin varuste on kuitenkin koripallokengät, joiden hinta vaihtelee noin 50-200 € välillä. Koripalloja saa taas ostettua yleensä hieman halvemmallakin noin 20-200 € välillä. Treeniasusteita löytyy lähes jokaisesta urheiluvälineliikkeestä niin kalliilla kuin halvallakin.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Harjoitusten määrä on koripallossa riippuvainen harrastajan omasta tahdosta, mutta myös tasosta jolla haluaa pelata. Eri tason joukkueita löytyy paikkakunnittain lähes joka lähtöön (kilpaurheilu, liikunta, vapaa-ajan vietto yms.). Jos pelaaja haluaa pyrkiä korkealle tasolle esimerkiksi SM-sarjaan, suositellaan harjoittelemista monta kerta viikossa. Jos pelaaja haluaa vain hieman hauskaa liikuntaa, niin yhdet harjoitukset viikossa käyvät tähän vallan mainiosti.

Hyvät puolet

  • Monia eri tasoisia joukkueita, missä harrastaa
  • Hyvin mahdollista saada uusia kavereita
  • Hyvät harjoituspuitteet vuodenajasta riippumatta
  • Suhteellisen halvat kustannukset muihin lajeihin verrattuna
  • Mukavat lajipiirit

Huonot puolet

  • Pelaaja ei saa koripallon kautta paljon ulkoilmaa jos pihapelejä ei oteta huomioon
  • Pelaajan pituus saattaa osittain vaikuttaa peliin ja siinä pärjäämiseen, mutta se ei todellakaan ole este lajin aloittamiseen tai siinä pärjäämiseen.

Matala kynnys

Koripallon aloittaminen on helppoa! Suomessa lähes jokaisella paikkakunnalla pelataan koripalloa ja joukkueita löytyy lähes aina niin kilpailuun kuin myös hauskanpitoonkin. Tietoa seuroista löytyy paljon tältä sivulta, mistä voit siis löytää itsellesi sopivan seuran ja joukkueen. Myös liikuntarajoitteisille ihmisille löytyy koripallotoimintaa ympäri Suomea.

Laji maailmalla

Koripallo on monessa maassa ykköslaji, mutta etenkin Yhdysvalloissa. NBA-liiga Yhdysvalloissa on lähes kaikkien koripalloilijoiden unelma. Pohjoismaissa ollaan myös suuria koripallon ystäviä ja esimerkiksi Liettuassa koripallo on kansallislaji.

Lajin toimijat Suomessa

Suomessa toimintaa hallinnoi Suomen Koripalloliitto, jonka alaisuudessa on noin 250 jäsenseuraa ympäri Suomea. Korista pelataan useammalla sarjatasolla sekä miesten että naisten puolella, mutta ammatikseen sitä pelaa vielä melko harva.

Tästä pääset heittämään palloa koriin!

Lue myös