KEILAUS

Keilaus on laji, jossa tarkoituksena on saada palloa keilarataa pitkin vierittämällä kaadettua mahdollisimman monta pystyssä olevaa keilaa. Laji kuuluu yksilölajeihin, sillä yhdellä radalla yleensä vain yksi pelaaja keilaa. Pelin voittaja on se, joka monien kierrosten jälkeen on kerännyt keiloja kaatamalla mahdollisimman paljon pisteitä. Keilaus on hyvin soveltuva laji lähes kenelle tahansa, koska sen perusidea on niin yksinkertainen. Olit sitten lapsi aikuinen tai vaikka liikuntarajoitteinen, voit harrastaa keilausta, koska siihen ei näin karkeasti sanottuna tarvitse muuta kuin yhden käden heilautuksen. Keilaus on hauska vapaa-ajan viete, mitä jokainen on varmasti jossain vaiheessa elämäänsä kokeillut. Keilaus sopii vallan mainiosti niin lapsen kuin aikuisenkin syntymäpäivän tai jonkin muun merkkipäivän aktiviteetiksi. Vapaa-ajan vieton lisäksi keilaus voi olla todella miellyttävä liikuntaharrastus. Suomessa järjestetään monia keilauskisoja ja laji on myös muualla maailmaa todella suosittua.

Kenelle soveltuu?

Keilaus on laji, mikä soveltuu oikeastaan kenelle tahansa. Kilpailuhaluttomat harrastelijat voivat käydä vaikkapa ystäviensä kanssa viikon päätteeksi keilaamassa vain hauskan vuoksi. Tämän lisäksi on myös niitä, ketkä haluavat kilpailla. He voivat liittyä johonkin joukkueeseen tai seuraan, minkä kautta he pääsevät osallistumaan kisoihin. Lajin menestymiskysymyksen lisäksi on myös hyvä pohtia lajiin vaadittavia ominaisuuksia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan keilaamiseen ei tarvita muuta kuin yksi käden heilautus. Tämä tekeekin lajista niin helposti lähestyttävän. Yksinkertaisuuden ja perusasioiden lisäksi kokeneet pelaajat käyttävät usein keilaamisessa erilaisia kierteitä, jalkatekniikoita sekä voimankäytön säätelyä. Kyseisiä korkeamman luokan ominaisuuksia ei kuitenkaan tarvitse osata vielä lajin alkumetreillä.

Kustannukset?

Keilauksesta ilmenevä hinta koostuu ratamaksusta, pallomaksusta ja seura sekä jäsenmaksuista, mikäli ne ovat oleellisia pelaajan tavoitteille lajin suhteen. Keilaratamaksut ovat yleensä suhteellisen halpoja. Melkeinpä missä vain pääsee keilaamaan alle 20 euron kertamaksulla, joten laji ei ole kovin kallis. Ratamaksut kuitenkin pienenevät mikäli pelaaja hankkii jonkinlaisen kausi- tai jäsenkortin. Toinen lajista koituva kustannus on itse keilapallo. Hyvät pallot maksavat yli 200 euroa ja niitä käyttävät lähinnä intensiivisesti lajia harrastavat tai kilpailevat keilaajat. Täytyy kuitenkin muistaa ettei pallon tarvitse olla hyvä jos laji on pelaajalle uusi. Palloja saa ostettua esimerkiksi käytettyinä netistä todella halpaan hintaan. Konkreettisten aloittelijoiden maksujen lisäksi olemassa on myös seura-ja jäsenmaksut. Niiden hinnat liikkuvat 100 ja 200 euron välillä paikkakunnasta ja seurasta riippuen.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Keilata voi viikossa niin paljon kuin haluaa, mutta omiin tavoitteisiinsa nähden harrastusmäärät viikossa vaihtelevat. Harraste ja vapaa-ajan keilaaja saattaa olla tyytyväinen, kun pääsee viikossa kerran tai kaksi keilaamaan. Kyseisellä määrällä hupiharrastaja pitää yllä hieman kuntoaan sekä saa irtiottoa arjen hektisyydestä. Kilpaharrastajan ja korkealle tasolle pyrkivän keilaajan tulee taas harjoitella useampia kertoja viikossa pitääkseen yllä hyvää tuntumaa palloon sekä kehittyäkseen. Millekään lajille, kuten ei keilauksellekaan ole vakituista harjoitusmäärää viikossa, koska määrä on vain kiinni itse harrastajasta.

Hyvät puolet

  • Hauska vapaa-ajan viete
  • Halvat ratamaksut
  • Ei vaadi paljoakaan fyysisiä ominaisuuksia
  • Ei tarvitse ainutlaatuista taitoharjoittelua

Huonot puolet

  • Yksipuolista
  • Ei välttämättä kovin sosiaalinen laji

Matala kynnys

Keilauksessa ei vaadita mitään erityisominaisuuksia tai kalliita varusteita, joten kynnys aloittaa keilaus on itse lajin suhteen todellakin pieni. Keilahalleja on paljon eri kaupungeissa ja ne ovat yleensä keskustan lähettyvillä, joten ne on helppo löytää.

Laji maailmalla

Keilaus on suosittu laji ympäri maailmaa. Lajissa järjestetään paljon erilaisia kisoja esimerkiksi MM-kisat. Monet kansainväliset ja kansalliset kisat kertovat lajin suosiosta. Koska keilauksen perusidea on niin yksinkertainen, se on niin suosittu.

Lajin toimijat Suomessa

Suomen keilaamisen kattojärjestönä toimii Suomen keilailuliitto. Siellä on kattava kokonaisuus kaikesta mitä keilaamisesta ja siihen liittyvistä asioista tulee tietää. Monilla kaupungeilla on myös omia keilailuseuroja, mitkä löytyvät helposti paikkakuntakohtaisesti sivuiltamme.

Tästä pääset katsomaan paikkakuntasi keilailut!

Lue myös