JALKAPALLO

Jalkapallo sai alkunsa 1800-luvun Englannissa, josta se on levinnyt maailman suosituimmaksi peliksi. Se on myös Suomessa harrastetuin peli ja Suomen maajoukkue Huuhkajat pääsi karsintojen kautta vuosikymmenien yrityksen jälkeen osallistumaan ensimmäisiin arvokisoihinsa, jalkapallon EM-kisoihin. Jalkapallo on erinomaista liikuntaa luille, lihaksille ja keuhkoille. Siihen kuuluu paljon suunnanmuutoksia, rytmin vaihtelua, pallon kesyttämistä ja taktiikkaa. Ei ihme, että sitä sanotaan pelien kuninkaaksi.

Jalkapallo oli pitkään pääasiassa miesten laji, mutta suurin kasvu viime vuosina on tapahtunut naisjalkapalloilijoiden määrässä ja naisten jalkapallon suosiossa. Vuoden 2018 naisten MM-kisoja seurasi ennätysmäärä katsojia sekä paikan päällä Ranskassa että television välityksellä. Myös suomalaisessa televisiossa näytettiin kaikki ottelut ensi kertaa suorana. Vaikka laji ei ole Yhdysvalloissa niin suosittu miesten keskuudessa, on Yhdysvaltojen naisten maajoukkue lajin menestynein suurmaa.

Kenelle soveltuu?

Jalkapallon yksi vahvuuksista on se, että lajissa tarvitaan monenlaisia pelaajatyyppejä. Sekä pitkille, lyhyille, nopeille, ketterille, kookkaille, pienille, taitaville, romuluisille, voimakkaille, siroille, ulottuville ynnä muille pelaajatyypeille löytyy kaikille oma roolinsa pelikentältä. Joka tapauksessa laji vaatii hyvää juoksukuntoa, nopeuskestävyyttä ja tarvittavaa pallotaitoa, mitkä kyllä kehittyvät ajan myötä säännöllisellä ja vähän epäsäännöllisemmälläkin harjoittelulla ja pelaamisella.

Kustannukset?

Jalkapallon suurimmat kustannukset muodostuvat pääasiassa seuramaksuista, joilla maksetaan harjoitteluvuoroja, valmennusta, pelimatkoja, lisenssit ja pelivaatteita. Myös vakuutuksen saa otettua seuran kautta tai sen voi hankkia itse. Maksut vaihtelevat seuroittain ja paikkakunnittain, mutta pienimpien pelaajien keskihinta halvimmillaan Suomessa on noin 500 € kaudessa. Huomattavasti halvemmallakin lajia voi harrastaa, mutta hintaan vaikuttavat aina edellä mainitut tekijät. Vanhemmissa ikäluokissa hintaa kaudelle voi kertyä noin 1500-2000 €. Tämän lisäksi jokainen ostaa itse yleensä omat kengät ja säärisuojat ja pallon seurasta riippuen. Kaiken tasoisia varusteita löytyy käyttötarpeen mukaan. Kengille hintaa kertyy noin 40-200 €, suojille 10-50 € ja pallolle 10-150 €.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Jalkapallon viikottaiset harjoitusmäärät kasvavat iän ja harjoittelun tavoitteellisuuden myötä. Pienimmät aloittavat kerran viikossa tahdilla, ala- ja yläkouluiässä määrät kasvavat 3-5 kertaan viikossa ja aikuisikää lähestyttäessä harjoittelukertoja voi olla jopa kahdesti päivässä. Onneksi lajista voi valita yleensä itselle sopivan tason ja harjoittelumäärän. Aikuisille löytyy monen tasoista peliporukkaa ja harjoitusmäärää.

Hyvät puolet

 • Erinomaista luita vahvistavaa liikuntaa
 • Jalkapallon parista voi löytää samanhenkisiä ystäviä
 • Kehittää liikunnallisia, pelitaktisia ja sosiaalisia taitoja
 • Lajissa paljon esikuvia Suomessa ja maailmalla
 • Harjoitteluolosuhteet paranevat koko ajan
 • Suomen palloliitto keskittyy valmennusosaamisen ja seuratoiminnan kehittämiseen

Huonot puolet

 • Kesäkausi melko lyhyt ulkona pelaamiseen
 • Vaatii talvella jalkapallohallin täysipainoiseen lajiharjoitteluun
 • Halli- ja kenttävuoroista on kova kilpailu varsinkin suuremmilla paikkakunnilla
 • Valmennusosaaminen monesti jonkun pelaajan isän tai äidin varassa
 • Vaatii paljon talkootyötä ja omistautumista perheeltä
 • Loukkaantumisherkkä laji varsinkin nilkoille ja polville

Matala kynnys

Jalkapalloa voi pelata oikeastaan kuka tahansa, jolla on kaksi toimivaa jalkaa. Suomessa on paljon erilaisia peliporukoita, joista voi löytää itselleen sopivan tasoista ja ikäistä peliseuraa. Myös kavereiden kanssa voi lähteä potkimaan palloa vaikka lähimpään puistoon.

Laji maailmalla

Maailmassa pelaa, harrastaa tai seuraa jalkapalloa joidenkin arvioiden mukaan noin 3,5 miljardia ihmistä. Se on äärimmäisen kilpailtu urheilulaji ja sitä pelataan ammattimaisesti kaikilla maailman asutuilla mantereilla. Kovin taso on Euroopassa ja Etelä-Amerikassa, mutta muu maailma kirii koko ajan tasoeroa umpeen. Jalkapallo on suosituin laji myös monessa Aasian maassa ja laajalti Afrikan eri osissa. Suomea koskevat kansainväliset lajiliitot ovat FIFA ja Euroopan kattojärjestö UEFA.

Lajin toimijat Suomessa

Suomessa kattojärjestö toimii Suomen palloliitto, jonka alaisuudessa toimii 930 jalkapalloseuraa. Rekisteröityjä pelaajia Suomessa on noin 131 000. Arvioiden mukaan jalkapalloa harrastaa Suomessa noin 500 000 ihmistä. Oikeastaan joka kaupungista ja isommista kylistäkin löytyy jonkintasoinen jalkapalloseura, jonka toimintaan voi lähteä mukaan.

Löydä tästä itsellesi oma jalkapalloseura!

Lue myös