BILJARDI

Biljardi on rauhallinen ja keskittymistä vaativa laji, jonka juuret ulottuvat jopa 1400-luvulle asti. Biljardilla tarkoitetaan pallopelejä, joita pelataan veralla päällystetyllä pöydällä. Biljardin idea on lyödä puukepillä valkoista palloa, joka kimmottaa jonkun muun pallon pussiin. Yleisimmät biljardipelit ovat kaisa, pool, snooker, pyramidi, kara sekä englantilainen biljardi. Poolin alalajit ovat kasipallo, ysipallo ja kymppipallo. Biljardi on yleensä sisätiloissa pelattava kahden ihmisen välinen peli. Biljardipelit vaativat keskittymistä, tarkkuutta, strategiaa sekä kylmiä hermoja. Laji on helppo aloittaa, sillä se ei oikeastaan vaadi aloittelijalta mitään erityistä kykyä. Pitkäjänteinen harjoittelu tekee mestarin. Biljardi on myös mukava laji, koska sitä voi pelata milloin tahansa kelistä huolimatta ja samalla voi vaikkapa rupatella ystävän kanssa. Suomi tarjoaa biljardinpelaajille hyvät lähtökohdat, sillä paikkoja joissa voi pelata on paljon. Suomessa on myös hyvät etenemismahdollisuudet lajissa. Muun muassa Robin Hull on suomalainen snookerpelaaja, joka on esiintynyt snookerammattilaisten Main Tourilla.

Kenelle soveltuu?

Biljardi on erittäin turvallinen laji. Lajissa ei ole minkäänlaista fyysistä kontaktia, eikä oikeastaan edes riskiä tapaturmalle. Biljardipeleistä löytyy erinäköisiä kursseja, joissa käydään läpi lajin perusasioita. Biljardia voi harrastaa myös liikuntarajoitteiset, jos esimerkiksi pöydän luo pääsee pyörätuolilla. Biljardi ei vaadi minkäänlaista fyysistä kuntoa. Biljardi on enemmän mentaalinen kuin fyysinen laji. Biljardilla ei ole ikärajaa, sen voi käytännössä aloittaa heti kun yltää lyömään palloa. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että jotkut biljardipaikat ovat K 18 viikonloppuisin.

Kustannukset?

Biljardin kustannukset riippuvat pääasiassa pelaajasta. Kulut koostuvat pitkälti varusteista, pöytävarauksista, mahdollisista turnausmaksuista sekä valmennuksista. Biljardia pystyy pelaamaan erittäin vähillä kuluilla, eli pelkästään pöytämaksuilla. Pöytämaksut ovat noin 8-10€/tunnissa. Voit halutessasi ostaa myös oman mailan ja jopa pöydän. Mailojen hinnat pyörivät muutamista kympeistä jopa pariin tuhanteen asti. Laadukkaan mailan saa jo parilla sadalla. Hyvän biljardipöydän saat parilla tuhannella. Saatat myös haluta mailalaukun, joka maksaa noin muutamasta kympistä muutamaan sataan asti. Jos olet innokas pelaaja, voit ilmoittautua seurajäseneksi, joissa jäsenmaksut ovat noin muutaman kympin kaudelta. Valmennuksen hinta taas vaihtelee, kuinka yksilöllistä se on. Mitä enemmän ihmisiä siinä on mukana, sitä halvempi. Esim henkilökohtainen valmennus voi maksaa yli 100 euroa tunti, kun taas muutaman ihmisen valmennus on noin 40 euroa tunti (per naama).

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Biljardin hyvä puoli on se, että sitä voi harrastaa oman aikataulun mukaan. Voit varata valmennuksia kun haluat, ja voit mennä pelaamaan oman aikataulusi mukaan. Viikonloppuisin saattaa kuitenkin monissa paikoissa olla ruuhkaa.

Hyvät puolet

  • Halpa harrastus
  • Soveltuvuu kaiken ikäisille
  • Hyvät harrastusmahdollisuudet
  • Kehittää keskittymistä, koordinaatiokykyä sekä kärsivällisyyttä
  • Rajaton kehittymismahdollisuus
  • Sosiaalinen harrastus
  • Ei ole riippuvainen kelistä

Huonot puolet

  • Pienissä kunnissa saattaa olla rajalliset harrastusmahdollisuudet
  • Ei kehitä fyysistä kuntoa
  • Ei oikeastaan ulkoilumahdollisuutta

Matala kynnys

Biljardi on erittäin helppo aloittaa. Varaat vain pöydän ja menet harjoittelemaan vaikka ystäväsi kanssa.

Laji maailmalla

Biljardi on tunnettu laji maailmalla ja sen kansainvälinen kattojärjestö on World Pool-Billiard Association. Se vastaa monista kilpailuista ja suurin osa maista on sen jäsenmaita. Efren Reyesiä pidetään kaikkien aikojen parhaimpana biljardin pelaajana.

Lajin toimijat Suomessa

Biljardin harrastamiseen löytyy Suomessa melko hyvät puitteet. Monissa pubeissa ja ravintoloissa on mahdollisuus pelata biljardia. Suomessa biljardin kattojärjestönä toimii Suomen biljardiliitto Ry, joka järjestää muun muassa biljardilajien SM-kilpailuita. Robin Hull on yksi Suomen tunnetuimmista pelaajista ja hän on todiste, siitä, että Suomestakin voi edetä tässä lajissa maailmalle!

Tästä pääset pussittamaan biljardipalloja!

Lue myös