DARTS

Dartsissa heitetään perinteistä suomalaista tikkaa muistuttavaa darts-tikkaa darts-tauluun. Taulu asetetaan heittopaikasta 2,37 metrin päähän ja ripustetaan 1,73 metrin korkeuteen lattiasta taulun keskipisteeseen eli häränsilmään. Taulun keskiosasta eli häränsilmästä saa 50 pistettä ja sen ympärillä olevasta “bull:ista” 25 pistettä. Tätä ja koko taula ympäröi pisteet 1–20, jotka pitävät sisällään ulommat tupla- ja sisemmät triplaosat. Esimerkiksi pelaajan heittäessä numeron 20 triplaosaan, saa hän 60 pistettä eli yhden heiton maksimipisteet. Dartissa on monia räätälöityjä pelejä, mutta kuitenkin suosituimmat pelit ovat 501 ja 301, joista 501 pelataan ammattilaisdartsissa. Molemmat pelaajat aloittavat ammatilaisdartsissa 501 pisteestä. Kumpikin pelaaja heittää vuorollaan 3 darts-tikkaa ja pyrkivät saamaan toista nopeammin pisteensä 0. Pelaajan viimeisen ja voittavan heiton täytyy olla täsmälleen pistemäärältään sama, kuin pelaajalla jäljellä olevat pisteet.

Kenelle soveltuu?

Darts on tekniikkalaji, joka vaati tarkkuutta, keskittymistä ja paineensietokykyä. Darts-tauluja helposti näkee erilaisissa pelihalleissa ja pubeissa. Monesti se onkin kaveriporukan yhteinen harrastus ja on osana illanviettoa. Nuorille lapsille ja aloittelijoille heiton hallitseminen voi olla vielä vaikeaa ja siksi monesti ensimmäiset heitot ja pelit kannattaa pelata huomattavasti lähemmältä etäisyydeltä. Liikuntarajoitteisille ja –esteisille darts on mahdollisuus yhdenvertaiseen urheiluun.

Kustannukset?

Dartsin pelaaminen pubeissa ja erilaisissa pelisaleissa on yleensä ilmaista asiakkaille tai maksavat maksimissaan muutaman euron pelivuokran. Aloittelija saa laadukkaat darts-taulun ja –tikat alle 50 eurolla, mitkä kestävät useamman vuoden hyvin pidettyinä. Säännöllisten ja intohimoisten harrastajien kustannukset nousevat huomattavasti. Taulujen hinnat liikkuvat 80 euron molemmin puolin. Laadukkaiden darts-tikkojen hintojen jakauma on suuri. Hinnat pyörivät aina 20 eurosta jopa 150 euroon riippuen darts-tikan laadusta, valmistajasta ja painosta. Kilpailevan harrastajan täytyy ottaa huomioon mahdollisen valmentajan, kilpailumatkojen ja vuosittaisten lisenssimaksujen tuottamat kustannukset sekä kilpailupukeutuminen. Kilpailuissa on usein säädelty säännöt pukeutumista varten. Monesti hillitty pikeepaita ja suorat siistit housut ovat sallittu ja hyvä tapa pukeutua kilpailuihin.

Montako kertaa viikossa harjoitellaan?

Vapaa-ajan harrastelijat voivat harrastaa oman mielenkiinnon ja aikataulun mukaan ympäri vuoden. Harrastamisen tullessa totisemmaksi, tavoitteellisemmaksi ja säännöllisemmäksi on harrastajan harrastettava vähintään kerran. Kilpailevan harrastajan treenimäärät nousevat yli 3 kertaan viikossa. Harjoittelu ei ole pelkästään darts-tikkojen heittelyä. On harjoiteltava ja hiottava tekniikka, tarkkuus sekä paineensietokyky pettämättömäksi.

Hyvät puolet

  • Kehittää paineensietokykyä
  • Kehittää rauhallisuutta
  • Ympärivuotiset harrastusmahdollisuudet
  • Helppo oppia perusteet ja säännöt

Huonot puolet

  • Lajin suosio on pieni Suomessa
  • Ei ole fyysinen / kuntoa kohottava harrastus

Matalan kynnyksen laji?

Darts-tauluja löytyy nykyään monista eri pubeista ja pelihalleista ja siksi monen on mahdollista kokeilla dartsia. Darts-taulun ja –tikkojen omistaminen ei ole myöskään kallista, mikä lisää lajin aloittamisen kynnystä. Lasten ja aloittelijoiden on kuitenkin hyvä mennä ensimmäisellä kerralla pelaamaan kokeneemman pelaajan kanssa dartsia välttääkseen vahingot ja pelatakseen sääntöjen mukaisesti.

Darts maailmalla ja Suomessa

Kansainvälisenä kattojärjestönä dartsissa toimii Maailman Dartsliitto (WDF). Kansainvälisen järjestön lisäksi on myös vaikutusvaltainen Britannian Kansallinen Dartsliitto (BDO) ja Dartsin ammattilaisia ja heidän etujaan edustava ammattilaisten liitto (PDC). Ammattilaisten liitto (PDC) on järjestänyt vuosittain jo vuodesta 1994 lähtien dartsin maailmanmestaruuskilpailuja. Kansainvälisesti darts ei ole vielä saavuttanut samanlaista suosiota, kuin monet muut lajit. Dartsin kiistaton ykkösmaa on Iso-Britannia, josta tulee myös maailman menestynein dartsin pelaaja (14 mestaruutta) Phil Taylor.

Suomessa darts on monelle vielä tuntematon ja perinteistä mökkitikkaa muistuttava peli. Suomessa Dartsin parissa kehittäjänä ja kattojärjestönä on toiminut Suomen Dartsliitto vuodesta 1977 lähtien. Suomen Dartsliitolla on noin 1200 rekisteröityä jäsentä, aktiivipelaajia kuitenkin on paljon enemmän. Dartsliitto on aktiivisesti vuosien aikana työskennellyt dartsin parissa. Se kehittää junioritoimintaa ja järjestää vuosittain erilaisia kilpailuja, kuten SM-sarja ja Suomen Cup.

Dartsia kokeilemaan ja lähimmät tikanheittopaikat löydät tästä!

Lue myös