AMMUNTA

Tarkkuutta ja keskittymistä vaativa ammunta on laji, jossa voi todella haastaa itsensä. Suosiosta kertoo 312 seuraa, jotka ovat jäsenenä Suomen Ampumaurheiluliitossa. Kilpa-ammunta on ollut mukana Olympialaisissa jo vuodesta 1896 lähtien. Ammunnasta on olemassa monia eri lajeja, mutta pääasiassa lajia harrastetaan eri haulikko-, pistooli- tai kiväärilajeissa. Suomessa lajia harrastetaan paikallisissa ampumaseuroissa. Ammunta on lajina varsin haastava, mutta kehittymistä ja tuloksia havaitsee nopeasti, sillä harjoittelu tekee mestarin!

Kenelle soveltuu?

Ammunta on kaikenikäisille sopiva harrastus, eikä sukupuolella ole merkitystä. Jokaiselle löytyy varmasti mieluinen ammuntalaji. Ampumaharrastuksen voi aloittaa myös vanhemmalla iällä. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Juha Hirveä, joka on yltänyt aina olympiamitaleille, vaikka aloitti harrastuksen vasta aikuisiällä. Lisäksi ammuntaa voi harrastaa myös liikuntarajoitteiset. Ammuntaharrastus sopii kaikille, jotka haluavat haastaa itsensä ja testata omat kykynsä!

Kustannukset?

Ammunnan kustannukset koostuvat monesta eri osasta. Luonnollisesti aseet ja panokset ovat suurin osa kuluista. Aseiden hinnat vaihtelevat suuresti, mutta aloittelijan ei tarvitse kuitenkaan ostaa kaikkein kalleinta asetta, vaan käytetyllä tai edullisella aseella pääsee hyvin vauhtiin. Haulikkoammunnassa käytettävien haulikoiden hinnoissa on suuria eroja. Edullisimmillaan uuden haulikon saa noin 500 eurolla, mutta käytettyjä saa vieläkin edullisemmin. Ammattilaiset puolestaan käyttävät noin 5000-15000 euron aseita. Hinnat ovat suuria, mutta aseet kestävät hyvin pidettyinä ja huollettuina useita vuosikymmeniä. Täydellinen haulikkoammunta on kuitenkin monen eri asian summa ja aseella on suuri merkitys suoritukseen. Laatuun kannattaakin panostaa! Ennen ensimmäisen aseen hankintaa voi kuitenkin mennä ampumaradalle kokeilemaan eri aseita, esimerkiksi vuokraamalla aseen. Haulikon patruunat maksavat noin 20-70 euroa per laatikko. Kustannukset eivät rajoitu ainoastaan aseisiin, vaan myös kuuluminen ampumaseuraan tai ampumaradalla käynti nostavat kustannuksia. Käyttömaksut ampumaradoilla ovat 25-100 euroa, mutta eroavaisuuksia seurojen välillä löytyy. Ampumaratojen käyttämisen hintaan vaikuttavat mm. sijainti ja ampumalaji. Ammunnassa tärkeää on oman kuulon suojaaminen! Aktiivikuulosuojainten hinnat liikkuvat 40 eurosta aina 100 euroon saakka.

Montako kertaa viikossa harrastetaan?

Ammuntaa voi harrastaa niin paljon, kuin itse haluaa. Ampumapaikat ovat kuitenkin suosittuja, joten vuoroja ei välttämättä ole aina saatavilla.

Hyvät puolet

  • Ammunnassa kehittyy nopeasti
  • Monella paikkakunnalla hyvät harjoittelumahdollisuudet
  • Monia eri ammuntalajeja, joista jokaiselle löytyy varmasti sopiva!
  • Sekä miesten, että naisten laji
  • Loistava harrastus omien kykyjen testaamiseen ja kehittämiseen

Huonot puolet

  • Aseet ja patruunat melko kalliita
  • Joillain ampumalajeilla heikot harrastusmahdollisuudet talvisin, esimerkiksi haulikkoammunta
  • Aseiden hankintalupien hakeminen vie melko paljon aikaa

Matala kynnyksen laji

Ammuntaharrastuksen aloittaminen saattaa tuntua haastavalta, mutta sitä se ei ole. Lajia voivat harrastaa kaiken ikäiset ja sukupuoliset. Ammuntaharrastustaustaa ei tarvitse olla, sillä ampumakursseilla opetetaan kaikki perusasiat. Laji on helppo aloittaa esimerkiksi ilmakivääriammunalla, jonka jälkeen voi siirtyä haastavampiin lajeihin.

Laji Suomessa ja maailmalla

Ammuntaharrastus on maailmanlaajuisesti varsin suosittua, erityisesti Yhdysvalloissa. Suomalaisetkin ovat menestyneet Olympialaisissa varsin hyvin, sillä Suomella on yhteensä 21 Olympiamitalia. Kansainvälinen kilpa-ampujien järjestö on ISSF ( International Shooting Sport Federation).

Suomessa ampumaharrastajien etujärjestönä toimii Suomen Ampumaurheiluliitto, johon kuuluu 312 ampumaseuraa ja 34 000 jäsentä. Aktiivisia harrastajia on noin 15 000.

Lue myös