Miksi ulkosalit voittavat perinteiset kuntosalit juuri nyt 100-0

Raikas ulkoilma, turvavälien ylläpitäminen ja kevätauringon välkehdintä ovat tunnettuja hyviä syitä suosia ulkoliikuntaa ja ulkokuntosaleja. Mutta mitä muita plussia ulkona liikkumisesta voisi löytää, jos asiaa lähtee pohtimaan tarkemmin?

Listasimme alle muutaman olennaisimman syyn, jotka kääntävät väistämättä vaakakupin ulkokuntosalien voitoksi perinteisiin sisäkuntosaleihin verrattuna. Moneenko näistä sinä voit samaistua? 

1. Pierut, tuhnut ja leijat

Aloitetaan melko pomminvarmalla. Jokainenhan on sen jossakin vaiheessa kokenut. Paukku, tuhnu, leija tai pommi – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tahdoton reaktio saattaa usein pistäytyä kylään, kun otamme happea reilusti sisään ja sen jälkeen pyrimme pitämään hapen sisällä – päästäen sen sitten muita reittejä ulos. Oli kuulokkeet sillä kertaa päässä tai ei, tämän kaverin kyllä kuulee aina pääsevän irti, jonka myötä leuka tippuu rintaan ja tunnustelu kanssatreenaajien reaktioista voi alkaa. Useimmiten tässä kohdin “vahinko” on jo tapahtunut ja se on jättänyt muistijäljen kantajaansa sekä lähitreenaajiin viikoiksi. Onneksi on aina sosiaalinen media, johon tukeutua ja lievittää omaa tilanne kärsimystä. 

Ulkona harjoitellessa hiljainen hiihtäjä housujen helmoista ei tarvitse kuitenkaan olla iso asia. Ulkona liikehtimään ovat tervetulleita kaikenlaiset ja ikäiset hiihtäjät, tasosta riippumatta.  Hiihtäjä, oli kyseessä äänekäs tai äänetön versio, voi siis huoletta päästää reilusti enemmän ääntä ja hajua, sillä Ilmanvaihto hoituu luonnollisesti, eikä äänikään jää kauaksi aikaa kaikumaan aukealla harjoittelupaikalla. Jos synninpäästösi ovat ruusun tuoksuista ihanuutta tai päin vastoin silmiä hivelevää karmeutta, voit olla varma ettei se häiritse juurikaan kanssatreenaajia ulkona. 

Oli kanssatreenaajilla kyseisessä tilanteessa nyt sitten nenä auki tai korvat erityisen tarkat ja aiheutat huomiota, niin voit aina myös perustella kantasi helpommin: vessaa ei ole lähettyvillä, haluat olla yhtä luonnon kanssa, lähelläsi on jokin suolistoflooraasi häiritsevä kasvi tai puu tai olet juuri tullut pitkäksi venähtäneiltä tinder-treffeiltä kuntoilemaan, kulkematta lähtöruudun kautta. 

2. Vapaus ja vaatimus soveltaa (ja sählätä) ilman katseita

Siinä missä kuntosaleilla on hyvin monipuolisesti laitteita jokaisen tarpeisiin, on ulkona yhtä kattavan treenin eteen tehtävä hieman lisätöitä. Tämä ei tule aina toteutumaan esteettisyys edellä, vaan tärkeintä on saada itselleen paras tuntuma siihen lihakseen, mitä harjoitetaan. Silloin tällöin salilla näkee mitä ihmeellisempiä viritelmiä ja treenaajia, joita jää iltaisin sängyn pohjalle murehtimaan. Selvisiköhän se bosupallon päällä rinnallevetoa ja kuntopallon päällä takakyykkyä tangolla supersarjana tekevä tyyppi hengissä? Miksi se edes virittelee tuollaisia ihmetyksiä?

Ulkokuntosaleilla on nykyisin jo reilusti laitteita, joilla saa perustreenin aikaiseksi. Hieman enemmän treeniltä haluava voi kuitenkin huomattavasti hyväksyttävämmin kokeilla eri variaatioita liikkeistä ulkona kuin kuntosalilla. Jokainen kanssatreenaaja ymmärtää, kun pyrit tekemään maastavetoa penkkipunnerrukseen tarkoitetulla laitteella tai niskan takaa punnerrusta takakyykyksi tarkoitetulla laitteella. Etenkin silloin, jos edellä mainitut laitteet alueelta yksinkertaisesti puuttuvat. Kuminauhoja, lankunpätkiä, tukkeja, auton renkaita ja kanssatreenaajia voi viritellä joko helpottamaan, vaikeuttamaan tai vain monimutkaistamaan muutoin yksinkertaista liikettä – koska voit. Huolta kuntosalikortin menettämisestä tai vaikkapa putkirikon aiheuttamisesta ei ole. Korkeintaan voit saada kehuja treenikollegaltasi uudenlaisesta innovaatiosta.

Soveltaminen (ja sählääminen) ulkokuntosalilla on siis enemmän sääntö kuin poikkeus ja erittäin hyväksyttävää. Kokeilit mitä tahansa viritelmää, et voi mennä vikaan. Käytä tätä faktaa hyväksesi ja voit erottua joukosta vain positiivisesti. Ja hei, ainahan voit lähteä ulos tilanteesta, jos jokin menee pieleen. Eipäs kun hetkonen.

3. Kyttääminen on helppoa (ja hyväksyttyä)

Hyvään kuntosali etikettiin kuuluu, että toisia katsotaan lähinnä peilien kautta, jos silloinkaan. Ylimääräinen puhe tai katse kontaktien luonti on minimoitu. Tämä on kohtelias tapa, joka auttaa jokaista keskittymään paremmin omaan harjoitteluun. Suomalaiset ovatkin tämän etiketin hyvin tottuneesti omaksuneet käyttöönsä, kuten kaiken kontaktittomuuden, tervehtimättä jättämisen ja yli 2 metrin turvavälien pitämisen jo vuodesta 1917. Pitkien sarjataukojen aikana on kuitenkin luonnollista, että mielemme alkaa tarkkailemaan hieman lähiympäristöään. Oli kyse sitten tekniikkavirheiden, tuttujen tinder matchien tai tulevien varteenotettavien kumppaneiden tiirailusta, on tämä tähän asti täytynyt tehdä aina vähintään yksityisetsivän varovaisuudella ja jonkinlaisella machomiehen tyyneydellä. 

Viehättävän näköisten kissojen ja kollien tarkkailu ulkosalla tapahtuu kuitenkin huomattavan helposti. Luontomaisema tarjoaa nimittäin ällistyttävän hyvän tekosyyn löytää oma kiintopiste. Orava, puikkelehtiva jänis, mielenkiintoisen näköinen puu, lintujen tarkkailu, toinen mielenkiintoisen näköinen puu, kengännauhojen solmiminen, vapaiden suorituspaikkojen etsintä horisontista, onpas mielenkiintoinen puu, katsos itäviä kukintoja kasveissa 10 metrin päässä. Ja aina löytyy sopiva syy jäädä tuijottamaan. Luonto todella on ihmeitä täynnä!

Edellä mainittuja maisemia voi myös ikuistaa hieman helpommin ulkosalla ilman paheksuntaa tai pelkoa salikortin menetyksestä, mutta ei siitä sen enempää tässä artikkelissa. Eikä oikeastaan tulevissa. Oikeastaan jätetään tämä kohta tähän. 

4. Kukaan ei tiedä mistä olet tulossa – tai mitä olet kokenut

Kuntosali: Saavu pukukopeille, aloita harjoittelu alkulämmittelystä, siirry harjoitusalueelle, hoipertele vaivalloisesti lopuksi venyttelyalueelle ja voilá, olet valmis! Kuulostaako tavanomaiselta harjoittelultasi? Tämä on monelle meistä tuttu kaava, jonka avulla monet harjoitukset ollaan saatu maaliin asti. Näin jokainen salilla hieman ympäristöään tarkkaileva voi nähdä milloin suurin piirtein Matti ja Maija saapuivat, mitä he tekivät siellä ollessaan ja milloin he lähtivät. 

Kuvittele kuitenkin mahdollisuuksia, mitä ulkokuntosalit luovat: kukaan ei tiedä, mistä olet tulossa. Kukaan ei tiedä, oletko juuri juossut läheisellä pururadalla 10 kilometriä ja tulet tekemään treenisi vain loppuviimeistelyksi. Tai mitä jos oletkin kävellyt yhtämittaa 20 kilometriä lähimmälle ulkokuntosalillesi? Tällöin kukaan ei siis voi kommentoida tai arvostella käyttämiäsi painomääriä, treenin kestoa, tehoa puhumattakaan kuntotasostasi, sillä vain sinä tiedät koko tarinan. Jos satut menemään yhdessä kaverin kanssa sovittuna aikana treenaamaan, voit valaista hänelle paremmin sen päivän pienten ja vaatimattomien harjoittelupainojen taustaa ja logiikkaa. 

Käytä tätä vinkkiä ja kokeile peitetarinan avulla treenaamista ulkokuntosaleilla!

5.  Pehmeät kädet nyt ja jatkossa

Vain käsivarren ympärysmitaltaan 60 senttimetriä lähentyvä Pena “Hauis” Isoarska voi häpeilettömästi ja uskottavasti käyttää kuntosalilla hanskoja. Tai näin ainakin suurin osa meistä rannetukia ja vetoremmejä suosivista perustallaajista uskomme. Kuntosalilla hanskojen käyttö on hieman lisääntynyt koronapandemian myötä, mutta jatkossakin tulemme näkemään lähes poikkeuksetta kaikilla ulkona harjoittelijoilla hanskat kädessä.

Syy tähän on yksinkertainen: miehetkin ovat alkaneet panostamaan vihdoin pehmeisiin ja hyvinvoiviin käsiin. Ei, se ei taida olla vieläkään prioriteeteissä korkealla, vaikkakin se ei olisi yhtään huono asia. Esimerkiksi ulkotilojen rekkitangot tulee käsitellä huolellisesti valmistusvaiheessa, jotta ne kestävät sään vaihtelua. Tämän myötä useat kokevat, että rekkitankoon saa huomattavasti paremman kitkan hyvien hanskojen myötä. Yhtä lailla sääolosuhteista ja etenkin Suomen kausiluontoisen vaihtelun myötä on olemassa vain muutamia harvoja viikkoja vuodessa, jolloin ulkona pärjää muutoinkaan ilman hansikkaita tai sormikkaita. 

Pehmeät kädet ovat siis sivutuote, joka syntyy kun levytanko ei raavi paljasta käden ihoa viikoittain ja ulkona harjoitellessa käytetään siihen soveltuvia kitkaa lisääviä hanskoja. Hanskojen käyttö ulkona on tallennettu jo pienenä päivittäisiin tapoihimme, mutta kuinka monelle tulisi mieleen käyttää niitä sisätiloissa? Käyttöaste jää väistämättä vähemmälle perinteisillä saleilla ja näin ollen ulkosalit vievät tässäkin asiassa lopullisesti pidemmän korren. 

P.S. Jos nyt kelien parantuessa alkaa kuntoilukärpänen jälleen pörräämään banaanien lähellä, viestien kesän tulosta, niin täältä pääset katsomaan oman lähimmän ulkosalisi. Hyvää kesän alkua!

Liikunnat.fi

Riku

Lue myös